Siciliaanse zoetigheden: gevaarlijk lekker

Cannoli con la ricotta

Cannoli con la ricotta

Cannoli en cassata

Italianen zijn echte zoetekauwen. Ze hebben dan ook geen enkel excuus nodig om van dolci, gebak of snoepgoed, te genieten. Wanneer je in Italië bent zou je absoluut eens de met veel ricotta bereide Siciliaanse zoetigheden cannoli en cassata moeten proberen. Goddelijk en gevaarlijk.

Gevulde buisjes

Cannoli is meervoud van cannolo, dat ‘kleine buis’ betekent. Zoals je op de afbeelding ziet zijn cannoli buisvormige schelpen van gebaksdeeg. De vulling bestaat uit een zoete, romige vulling meestal van ricotta-kaas of gezoete mascarpone. Dit wordt vermengd met een combinatie van vanille, pistache, Marsalawijn, rozenwater of andere toevoegingen. Sommige koks voegen ook sukade of chocoladesnippers toe.

Harem

De uit Palermo afkomstige cannoli waren oorspronkelijk bedoeld als verrassing tijdens carnaval als vruchtbaarheidssymbool. De legende hiervan kent haar oorsprong in de harem van Caltanissetta, een stad gelegen op het westelijk binnenland van Sicilië. Het dessert gaat waarschijnlijk terug tot in de tijd van de Arabische bezetting van de 9e tot de 11e eeuw.

Complexe cake

Cassata

Cassata

De cassata is een complex dessert, verrijkt met veel sterke en zeer zoete smaken, zoals chocolade, pistachenoten, abrikozengelatine, gemengde gekonfijte vruchten, rozijnen en oranjebloesemwater. Door de invloed van alle verschillende culturen, vooral de oriëntaalse, op Sicilië werd het mengsel door de tijd heen steeds complexer.

De cassata ontleed

De cassata is te vergelijken met een kleine koek die bestaat uit een spinachtige cake, bevochtigd met vruchtensappen of likeur. De vulling bestaat uit ricottakaas, sukade en chocolade of vanille vergelijkbaar met die van cannoli. Een pastelkleurige deklaag van marsepein met daarop gesuikerde stukjes fruit als citrusvruchten (het symbool van Sicilië) en geconfijte kersen maken het af.

Nobel nonnenwerk

Ook dit Siciliaanse dessert is afkomstig uit Palermo en reikt waarschijnlijk terug tot in de tijd van de Arabische bezetting. In de middeleeuwen was deze specialiteit alleen te vinden in de kloosters van Palermo, waar nonnen het bereidden en verkochten aan het volk. Zo werd het op het hele eiland langzaamaan een favoriete delicatesse .

Bron: En.wikipedia.org, ‘Ciao bella’ van Penelope Green

Lees ook:Italiaanse cake met Kerst en Nieuwjaar
Lees ook:Pasen in de Siciliaanse stad van honderd kerken
Lees ook:Italië aan de Hollandse kust
Lees ook:In België veroordeelde drugshandelaar gearresteerd in Italië
Lees ook:Anti-maffiakaart voor Duitse toeristen in Palermo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.