Gearresteerd wegens ronddobberen op Gardameer

Strakke blikken, spiegelende zonnebrillen

Alsof ze in een Italiaanse maffiafilm was beland, zo voelde Ingrid Bak zich toen carabinieri met strakke gezichten en spiegelende zonnebrillen haar omsingelden vanaf de kant. Daar dobberde ze dan, onschuldig met haar rubberbootje op het Gardameer. Er was geen discussie mogelijk, ze moest mee naar het bureau.

Ingrid Bak uit Den Haag vertelt het met ironie, maar haar verontwaardiging is groot. Al vele decennia Italië-ganger en vaste klant op de camping aan het Gardameer, kon ze haar ogen niet geloven. In alle vroegte werd de ene na de andere rubberboot uit het water gevist of van het strand weggenomen.” Wie protesteerde, moest mee naar het bureau.”

Het overkwam ook meneer S.W. uit Enschede die liever anoniem wil blijven. “Ik wilde ons bootje snel weghalen, maar dat was dus verkeerd. Ik moest mijn papieren laten zien en mee.” W. begreep er niets van. “Geen van de agenten sprak Engels of Duits. Later werd mij duidelijk dat ik bewijslast had proberen te verduisteren. Behalve de 400 euro die je kwijt bent aan boete, berging en het weer ophalen van de boot, wordt het daarom ook een rechtszaak. Heb je al een advocaat? vroeg de commandant.”

Jagen op toeristen? Ben je gek!

Wat gebeurt er aan het wondermooie en bij Nederlanders zo geliefde Gardameer? Het bewuste onderdeel van de carabinieri is niet bereikbaar voor commentaar, maar wel het consortium van de gemeenten die aan de oevers liggen van het meer. “Wij jagen op buitenlandse toeristen? Dat is echt manipulatie. Waarom zouden we? Wij leven van het toerisme”, zegt directeur Fausta Tonni.

Zij legt uit dat een al tien jaar oude wet strenger wordt gehandhaafd nu dat de verantwoordelijkheid van de gemeenten is geworden. ” Je mag een boot niet onbeheerd achterlaten op het water of het strand als daar geen vergunning voor is. Het werd jarenlang gedoogd, maar het liep uit de hand. Het enige wat we doen is de wet toepassen. Ook in Italië zijn er regels.”

Fausta Tonni ontkent dat er plots wel erg ‘strikt’ wordt gedaan. Op de camping in San Felice del Benaco vindt men dat wel. ” Veel mensen hebben een bootje voor hun kinderen of om bij hun verder op het meer liggende grotere boot te komen. Nooit waren er problemen, maar nu is het hek van de dam”, zegt Roosendaler Ronald Kniep die een groothandel heeft in Dordrecht en al jaren bijna de hele zomer hier doorbrengt.

Kniep herinnert zich dat op de ochtend van de bewuste overval een man die nog even met zo’n klein bootje terugkwam om een plasje te doen aan de wal. ” Terug van het toilet geloofde hij zijn ogen niet: boot weg. In de haven van Desenzano del Garda werden daags hierna 22 boten in beslaggenomen. Ze waren van mensen die even naar de wal waren gegaan.”

Tonni onderstreept dat campings weten hoe de regels zijn en dat er boeien zijn die werken als een parkeermeter als je ergens wilt aanleggen.

Bron: BN De Stem, 31 juli 2009

Lees ook:50 bootvluchtelingen omgekomen
Lees ook:Noodweer in Italië eist vier mensenlevens
Lees ook:Borsato’s beleven dramavakantie
Lees ook:Ouders Jan Smit op camping Italië
Lees ook:Vluchtelingen stranden op Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.