Italiaanse paarden besmet met EIA

horsesBij twee paarden in Italië is de gevreesde paardenziekte Equine Infectious Anemia (EIA) vastgesteld.

Het EIA-virus, in de volksmond ook wel moeraskoorts genoemd, werd in twee aparte gebieden geconstateerd (Napels en Perugia). De ziekte dook vorige week op in de Duitse deelstaat Beieren. Eerder dit jaar werd de ziekte ook bij paarden in België en Engeland vastgesteld.

Equine infectieuze anemie is een virale paardenziekte die niet op de mens overdraagbaar is. Na een incubatieperiode van meestal één tot drie weken, maar soms ook drie maanden, kan de ziekte zowel acuut als chronisch verlopen. De acute versie gaat gepaard met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie). De ziekte kent soms een dodelijk verloop, terwijl een groot aantal dieren nooit symptomen vertoont. Stress of andere ziekten kunnen de ziekte opnieuw activeren.

De dieren worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (bijvoorbeeld naalden). De dieren blijven levenslang besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette dieren worden afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden.

Bron: Horses.nl/Horsetalk.co.nz

Lees ook:Laagpathogene vogelpest in Perugia
Lees ook:Veel vee gestolen in Zuid-Italië
Lees ook:Vandaag Ronde van Italië van start in Venetië
Lees ook:Exorcisten op Sicilië
Lees ook:Snelle verspreiding infectieziekten Italiaanse gevangenissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.