Italiaanse gevangenissen ziekmakend

Ondanks een generaal pardon drie jaar geleden, zitten de gevangenissen in Italië nu weer overvol. Gevolg: een slechte gezondheidssituatie.

Onze gedetineerden sputteren al tegen als ze met zijn tweeën in een cel gestopt dreigen te worden. Om in te zien dat zij misschien wel in een soort hotel verblijven, hoeven we alleen maar af te zakken naar de laars beneden ons. Smalle, stinkende cellen met een open wc en muren waarvan het stucwerk afbrokkelt herbergen vijf gedetineerden. Er is een gebrek aan medicijnen, matrassen en beddengoed en de keukens bezorgen je de rest van je leven smetvrees. Een inspecteur van de vakbond van bewakingspersoneel diende vorige week een aanklacht in tegen de gevangenissen in de Zuid-Italiaanse regio Apulië.

Onderzoek

De erbarmelijke omstandigheden beperken zich niet tot Apulië. In heel Italië is de gezondheidstoestand van 55.000 gedetineerden slecht. Onderzoek van de commissie van justitie, ingesteld door het Italiaanse Senaat, bracht in november verontrustende resultaten: Slechts 20 procent van de gedetineerden is gezond. Een op de vijf is verslaafd en een op de zes kampt met gebitsproblemen en botontkalking. Ook het aantal hiv-positieven ligt met 2 procent hoger dan buiten de gevangenismuren. Doordat zij dankzij verbeterde therapieën niet meer automatisch worden vrijgelaten, onderwerpt maar 35 procent van hen zich aan een hiv-test. Twee gevangenissen beschikken over een klein ziekenhuis, waarvan een gesloten in Rome. De 205 gebouwen zijn oud en slecht onderhouden. Er zijn 15.000 meer gedetineerden dan capaciteit en aan personeel heerst een tekort. De overheid maakt jaarlijks niet meer dan 84 miljoen vrij.

Hardvochtig

Om de overbevolking en het slechte leefklimaat tegen te gaan, kwam bijna de helft van de gevangenen 2,5 jaar geleden weer op vrije voeten. Sinds deze tijdelijke verbetering is niet gewerkt aan nieuwe huisvesting, waardoor de gevangenissen nu weer even vol zitten. Onder de gevangenen bevinden zich ook veel recidivisten. Vergeleken met Noord-Europa lijkt Italië ook wat hardvochtiger. Zo zit er op Sardinië een 82-jarige man vast met nog 3 jaar voor de boeg, zonder dat er is nagedacht over speciale ouderenzorg of de mogelijkheid om zijn straf thuis uit te zitten.

Dat is nog eens wat anders dan de zorg over dat ene kanaal dat je maar niet kunt ontvangen op de televisie in je eigen cel.

Bron: Reformatorisch Dagblad, 17 december 2008

Lees ook:Zelfmoord Italiaanse gevangenissen hoogst sinds 20 jaar
Lees ook:Snelle verspreiding infectieziekten Italiaanse gevangenissen
Lees ook:Italiaanse overheid begint uitzendbureau voor gedetineerden
Lees ook:Italiaans gevangenissysteem dreigt in te storten
Lees ook:Italië ontfermt zich over Guantánamo-verdachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.