Ruzie directie Air France-KLM en vakbonden

www.cubi.nl)Heerlijk, die Alitalia-soap. En het is nog lang niet afgelopen. Gelukkig niet. Want het wordt alsmaar boeiender. De contouren van een flinke strijd worden meer en meer zichtbaar, en dat tegen de achtergrond van een nakend faillissement. De strijdende partijen zijn nu Air France-KLM die Alitalia wil overnemen en de negen vakbonden die dat eigenlijk niet willen, bang als ze zijn dat er veel medewerkers worden ontslagen. Gisteren ontmoetten de partijen elkaar, terwijl vlakbij de onderhoudsmedewerkers heftig protesteerden.

Ook achter de vergadertafel was het geen pais en vree. Air France-KLM-topman Jean Cyril Spinetta en de vakbonden kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Spinetta was in vorm. Volgens hem moesten er gewoon 1.600 medewerkers ontslagen worden; daar viel niet over te onderhandelen. En of dat nog niet genoeg was, zei Spinetta doodleuk: "We hoeven Alitalia niet te kopen".

Maar dat pikten de vakbonden weer niet. Zij eisten 'echte onderhandelingen', anders gaat de overname niet door. Spinetta heeft daarop nog niet gereageerd. Ondertussen wordt de situatie van Alitalia nijpender en nijpender. De luchtvaartmaatschappij heeft nog maar voor twee maanden geld in kast, daarna volgt een faillissement. En dan zullen er veel meer ontslagen vallen. Zo ver willen de vakbonden het niet laten komen. Althans, daar gokt Spinetta waarschijnlijk op. De soap zal waarschijnlijk tot die tijd wel doorgaan. En of het dan een happy end wordt, valt nog maar te bezien.

Om het nog leuker te maken wordt Alitalia steeds minder waard. Het aandeel verloor maandag 26 procent en dinsdag 28 procent. Toen vanmorgen het aandeel weer met 19 procent dreigde te dalen, is de handel opgeschort. Maar de strijd gaat door. Gelukkig wel!

Lees ook:Vakbonden en regering komen met nieuw plan Air France-KLM
Lees ook:Overname Alitalia door Air France-KLM nu definitief van de baan
Lees ook:Vakbonden willen weer onderhandelen met Air France-KLM
Lees ook:Air France-KLM mag bod doen op Alitalia
Lees ook:Air France-KLM toch weer in gesprek met Alitalia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.