Wat is balsamico eigenlijk?

Balsamico azijn

De meeste mensen kennen Balsamico azijn wel en gebruiken het al dan niet. Vooral voor de slasausgebruikers onder ons geldt: Probeer deze smakelijke, kruidige, wat zoete azijn eens. Balsamico azijn voeg je normaliter toe aan salades, maar het kan ook worden gebruikt voor tal van andere gerechten.

Trebbiano-druiven

Balsamico is als enige azijnsoort niet op basis van alcohol gemaakt. De trebbiano-druiven dienen als basis voor deze azijnsoort. Ze groeien in Modena in Noord-Italië en moeten vrij laat worden geplukt.

Hoe ouder hoe duurder

Balsamico die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens 12 jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Je kunt zeggen: Hoe ouder hoe duurder. Balsamico is sowieso prijzig, omdat er maar 3000 liter per jaar op de markt verschijnt. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig Balsamico nodig is om smaak te geven aan een gerecht.

Waarop sprenkelen?

Balsamico kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees, en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamico op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt.

Bron: Nl.wikipedia.org

Lees ook:Weg met de supermarktbalsamico
Lees ook:Balsamico: de Verschrikking en de Verhevene
Lees ook:Bijzondere honing uit Sardinië
Lees ook:Kraampjes met Italiaanse kastanjes
Lees ook:Ansjovis geniet populariteit in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.