Categorie: "Cultura"

Italië mijmert met Kerst over rovers en kinderen

Niet zozeer het Kerstevangelie en de betekenis daarvan voor de mensheid als wel allerlei humanistisch getinte kerstgedachten domineren deze dagen de kranten in Italië. Twee opmerkelijke voorvallen waren donderdag aanleiding voor de krant La Stampa om meditatief uit te pakken.

De kerkklok in Venetië Mestre had afgelopen maandag net tien uur geslagen toen een man met een wollen muts en een sjaal om zijn gezicht een tabakswinkel binnenkwam. Bij de balie toonde hij een pistool. De eigenaar achter de toonbank begreep wat de bedoeling was en bewoog zijn hand al naar de kassa om de overvaller tegemoet te komen. Lees verder

Milaan’s ‘Kerstdorp der Wonderen’

Mensen die met kerst naar Milaan gaan krijgen de kans om te schaatsen en sleeën in hartje stad, want zaterdag opent de ‘Villaggio delle Meraviglie’, Dorp der Wonderen, in de via Palestro Gardens.

De hoofdattractie wordt gevormd door twee kunstijsbanen, een voor beginners en een voor de meer ervaren schaatsers, en speciale hellingen om sleetje te rijden. Voor jongere kinderen is er ‘La Casa di Babbo Natale’, Het Huis van de Kerstman. Er komt ook een circusschool.

Napels transformeert tot kerststal

Mercatini e Presepi di Natale a NapoliKerstmis komt weer dichterbij en gecombineerd met Italië bekruipt ons dan een dromerig gevoel. De schoonheid van het land overgoten met een kerstsfeer weerstaat niemand. Dit keer reizen we af naar het zuidelijke Napels.

Napels staat vooral bekend om de productie van kerststallen en de bijbehorende figuurtjes. De ambachtslieden van Napels maken niet alleen traditionele kerstfiguurtjes, maar ook karakters van ‘tijdgenoten’. Rara, wie zal er nu een plek toebedeeld krijgen in een Napolitaanse kerststal? Juist, meneer Berlusconi. Vorig jaar verscheen hij met Noemi Letizia. Nu met Ruby. Wederom een minderjarige schoonheid ten tijde van de verovering. Maar dit terzijde.

Cultureel erfgoed Pompeii staat op instorten

Ancient House of the Gladiators in Pompeii collapses

Het Italiaanse culturele erfgoed staat letterlijk op instorten. Dat heeft Alessandra Mottola Molfino, hoofd van de cultuurorganisatie Our Italy, gezegd naar aanleiding van de besparingen die de Italiaanse regering in de culturele sector heeft aangekondigd.

De regering van premier Silvio Berlusconi wil de volgende drie jaar het cultuurbudget met 280 miljoen euro afbouwen. Daardoor zullen er volgens critici te weinig financiële mogelijkheden overblijven om het erfgoed van een verdere aftakeling te behoeden, terwijl er op dit ogenblik volgens hen al te weinig middelen beschikbaar zijn.

Prachtige kalender: ‘Verliefd worden in Italië’

cupido

Een Toscaans landschap, de kanalen van Venetië, het balkon van Romeo en Julia, de Faraglioni van Capri, een magische Florentijnse tuin, een liefdesverhaal in Napels: meer is niet nodig om verliefd te worden in en op Italië.

‘Verliefd worden in Italië’ is tevens de officiële titel van de 19e Lavazza koffiekalender, een statement dat het merk al vele jaren met trots uitdraagt dankzij een reeks internationale fotografen. Het resultaat is een reeks sensuele, romantische foto’s met Cupido in de buurt. Kijk en geniet verder op HLN.

Prachtig marionetten festival in Palermo

Morgana festival

Ieder jaar, in de maanden november en december, trekt het marionetten festival in Palermo duizenden bezoekers. Het Morgana Festival viert nu alweer haar 25ste jaar.

De historische Siciliaanse pupari worden ieder jaar tijdens dit festival uit de mottenballen gehaald door de verenigingen die de charme van deze traditie ten volle weten te waarderen. De UNESCO heeft het een ‘Masterpiece of oral tradition and intabgible heritage of humanity’ genoemd.

Italië wil gondels als Werelderfgoed

gondolaDe authentieke gondels, de langgerekte boten in de grachten van Venetië, moeten Werelderfgoed worden. Dit wil het bestuur van de stad, uit angst dat de houten boten worden vervangen door goedkope plastic varianten.

De gondeliersassociatie meent dat het maanden duurt voor een houten gondel gemaakt is en dat het een schande is als de boten, die het stadsgezicht van Venetië vormen, vervangen worden door plastic varianten.

Grootouderdag in Italië

La festa dei NonniAan ouders wordt gedacht in Nederland door middel van Moederdag en Vaderdag, maar in Italië denkt men ook aan opa’s en oma’s.

Op 2 oktober 2010 viert heel Italië Grootouderdag, oftewel Festa dei Nonni, een initiatief van het Bloemenbureau en is in 2005 uitgeroepen als nationale feestdag. Kleinkinderen bedanken op deze dag hun grootouders voor hun goede zorgen. Dit jaar zijn het planten die deze dag de hoofdrol spelen in activiteiten voor de bloemist en consument.

Moeten de klokken in Pisa voortaan zwijgen?

Pisa Chiesa della SpinaIn Pisa dreigt een klokkenstrijd te ontstaan. De provinciale afdeling van de Uaar, de unie voor rationalistische atheïsten en agnostici, vindt dat er teveel klokgelui klinkt. Vooral zondagmorgen.

Giovanni Mainetto van de provinciale afdeling van de protesterende Uaar heeft de gemeente verzocht om de regelgeving met betrekking tot het lawaai ook toe te passen op religieuze activiteiten. Dat betekent dat er buiten bepaalde tijden geen klokkengelui mag klinken of processies mogen plaatsvinden. Dat zou op feestdagen alleen mogen tussen 9:13 uur en 16:20 uur.

Italië zoekt sponsor voor renovatie Colosseum

colosseum-romeItalië is op zoek naar een bedrijf dat de renovatie van het 2.000 jaar-oude Colosseum in het centrum van Rome wil sponsoren. Nog gegadigden?

Op 4 augustus schreef Rome een openbare aanbesteding uit voor 100% van de restauratie van het monument in ruil voor reclameruimte en andere voordelen die verwijzen naar de sponsoring van de site. Het idee om de renovatie door een sponsor te laten betalen is volgens de Romeinse burgemeester Alemanno gebaseerd op de de renovatie van de Sixtijnse Kapel, die in 1994 ook (gedeeltelijk) met sponsorgeld is betaald.