Italië discrimineert op gastronomische wijze

Italië is trots op haar cultuur en zo ook op de Italiaanse keuken. Zelfs in de grotere steden vind je slechts sporadisch een kebabzaak, sushi of ander buitenlands eten. Maar ook hier gaat Italië nu een einde aan maken.

Milaan en Lucca geven het startsein van de campagne die ervoor moet gaan zorgen dat de culinaire traditie en eigenheid van Italiaans eten wordt gewaarborgd. Ze geven geen vergunningen meer af aan mensen die een zaak met buitenlands eten willen beginnen. Dat meldde onder meer de Italiaanse nieuwssite Virgilio Notizie.

Buitenlands of niet?

Het is echter onduidelijk wat precies met ‘buitenlands’ wordt bedoeld. Zo mogen er geen nieuwe kebabzaken meer worden geopend, maar Franse restaurants zouden weer wel getolereerd worden. Ook de Siciliaanse keuken staat op de zwarte lijst, wegens teveel Arabische invloeden.

Kebab noch ananas

De regering van Berlusconi staat volledig achter de campagne. ,,Stop met het importeren van containerladingen vlees en vis van wie weet waar”, zei de Italiaanse minister van Landbouw, Luca Zaia. Zelf heeft hij naar eigen zeggen nog nooit een kebab gegeten. Hij geeft de voorkeur aan het eten van gerechten uit de streek Veneto, waar hij vandaan komt. ,,Ik weiger zelfs om ananas te eten.”

Noord en Zuid

Tussen Noord en Zuid bestaan sowieso grote verschillen. Noord-Italianen bestempelen hun onderburen bijvoorbeeld nogal eens als ‘kortzichtig’. Hoewel je op dit punt zou kunnen zeggen dat Zuid-Italianen juist verder ontwikkeld zijn.

Linkse politieke partijen en topkoks hebben de campagne al als ‘gastronomisch racisme’ bestempeld.

Bron: Depers.nl, 1 februari 2009

Lees ook:Angst door toename etnische restaurants
Lees ook:Pasta Slapa Kanga
Lees ook:Grootouderdag in Italië
Lees ook:Italianen eten steeds minder pasta
Lees ook:Italië wil geen allochtonenscholen

2 reacties op “Italië discrimineert op gastronomische wijze

  1. Gae

    Zuideling noemen nordelingen POLENTONI ;Polenta is mais meel met kokend water gemakt tot een soort pap dat nergens na smakt en geen voedings warden heeft en was het eten van de armen nordelingen.In het zuid men heeft nooit dat hoef te eten …slow food is een bewijs van en is in Sicilie rijk van recepten gemakt met de ingrediente van de armen dat nu het eten diet is van de rijken omdat het zo gezoend en foodsamen is ….leuk he die armen nordelingen bang van een kultuur die zij niet kennen !

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jenny Theirlynck

      Polentoni? Dat is wel een rake benaming. Het zuiden is wel ‘Italiaanser’ in veel opzichten.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.