Italië wil geen allochtonenscholen

De Italiaanse minister van Onderwijs, Mariastella Gelmini, wil het aantal allochtone kinderen in Italiaanse klassen tot zeker 30 procent inperken.

Gelmini, van de centrum-rechtse regeringspartij Popolo della Libertà, wil een quotum invoeren dat het aantal vreemdelingen in de Italiaanse scholen tot 30 procent inperkt. Immigratie is in Italië een nog maar zeer recentelijk fenomeen. In 2008 dienden 40.000 een asielaanvraag in. Een record, want vorig jaar waren dit er 14.000.

Geen döner-kebab

Dit is niet de eerste actie jegens allochtonen. Al eerder werden culinaire cultuuruitingen van vreemde culturen ingeperkt. Zo weerde de voorzitter van de Lega Nord een döner-kebab-broodjeszaak uit het oude centrum van de stad. Het centrum wordt volgens hem vervuild door kebabzaken, Chinese winkeltjes en telefoonwinkels.

Niet racistisch

Maar de maatregel van Gelmini is naar eigen zeggen niet racistisch bedoeld. Het is juist een anti-racistische maatregel. Popolo della Libertà is ook een stuk gematigder dan de Lega Nord. Door quota in te voeren wil Gelmini de allochtonen met de Italianen laten mengen en vermijden dat er gettoscholen ontstaan.

Bron: De Standaard, 25 maart 2009

Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe Italiaanse regering
Lees ook:Italië strijdt tegen zwarte scholen
Lees ook:Toekomstig minister pleit voor ‘schoonmaak’ van illegalen
Lees ook:Feitjes over het kabinet Berlusconi
Lees ook:Italianen stemmen komende twee dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.