Onmisbaarheden in een Italiaanse keuken

De Toscaanse levensonderzoeker Serenella Leoni woont al jaren in het eveneens zonnige Californië. Op Examiner.com vertelt ze hoe je creativiteit, dromen en passies kunt herontdekken en hoe je je leven kunt verbeteren met de levendige Toscaanse manier van leven, die sensueel is en het moment koestert.

Onmisbaarheden van een Italiaanse keuken: de eenvoudige benadering levert geweldige gerechten op

In Toscane en ook in de rest van Italië worden volledig gastronomische vijf gangendiners geproduceerd vanuit een keuken niet groter dan een bezemkast. Hoe is dit mogelijk?

De eenvoudige benadering van koken – gebruikmakend van de juiste ingrediënten en gelet op elke detail – zit al eeuwen diepgeworteld in de Italiaanse ziel. Waardevolle recepten en geheimen zijn van generatie op generatie doorgegeven. Voeg wat passie en creativiteit toe en je hebt alles wat je nodig hebt voor een fantastische maaltijd.

Dit zeg ik niet omdat alle magnifieke design keukenpotten, gereedschappen, apparaten en messen die je in de kookprogramma’s op televisie ziet niet geweldig zijn. Dat zijn ze wel degelijk. Het enige dat ik kan zeggen is, dat wanneer je de juiste onmisbaarheden en benadering bezit, deze uitrusting niet noodzakelijk is.

Dit is waar de meeste Italiaanse koks – zijnde mama’s, oma’s of professionals – niet buiten kunnen:

Houten lepels: hoeven er slechts twee te zijn (een voor de hoofdgangen en een voor desserts) of een assortiment van vormen en maten voor verschillende gebruiken.

Mezza Luna (halvemaanvormig mes, erg handig om mee te hakken): elke nonna (oma) heeft er een.

Mattarello (deegroller): doorgaans van hout en gebruikt voor het uitrollen van allerlei soorten deeg, voor pasta tot desserts.

Grote voorraadpotten: voor pasta, soep en bouillon.

Braadpan: de klassiekers zijn van gietijzer.

Teglia (grote bakpan): gebruikt voor desserts of pizza

Vergiet

Snijplank(en)

Kaasrasp

Dunschiller, grote opscheplepels

Odori (aromatiserende kruiden): wortels, selderij en peterselie zijn basisingrediënten voor bonenkruidmaaltijden. Odori kan ook ui, knoflook, rozemarijn en basilicum zijn. Het dient als basis voor de meeste Italiaanse recepten.

Olijfolie: zowel extra Virgin olijfolie als gewone (voor bakken en braden)

Vinegar (doorgaans goede, sterke rode)

Zout, fijn en grof

Rode pepers of gedroogde pepervlokken

Peper

Tomaat in blik

Tomatenpasta

Pasta (verschillende vormen en groottes afhankelijk van recepten en familievoorkeuren)

Parmezaanse kaas en pecorinokaas om te raspen

Dit is de essentiële lijst uit mijn beste geheugen. Andere geheugendeeltjes bevatten kappertjes, ansjovis en tonijn.

Hier is een lieflijke video van een Italiaanse oma die Lasagne alla Bolognese maakt.

Wat had jouw oma in haar keuken?

Bron: Examiner.com, 18 januari 2009

Lees ook:Aubergine en verder (bijna) niets
Lees ook:Weer eens wat anders uit Calabrië: pasta in plaats van maffia
Lees ook:Italianen eten steeds minder pasta
Lees ook:Pasta con rucola
Lees ook:De Zilveren Lepel Pasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.