Maffiosi last van benauwdheidsaanvallen

Meer dan alleen slecht

Dat maffialeden niet helemaal doorgaan voor wat als ‘normaal’ wordt beschouwd wisten we al. Maar nu blijken de arme maffiosi te kampen met benauwdheidsaanvallen en persoonlijkheidsstoornissen. De criminelen zijn dus eigenlijk eveneens slachtoffer. Er gaat misschien wel hetzelfde door hen heen als door degenen die zij afpersen…

Een beklemd gevoel

Een onderzoek van de Universiteit van Palermo wijst uit dat 20 procent van de maffialeden last heeft van gevoelens van beklemdheid en paniekaanvallen. Bij 17 procent van de leden is een heuse persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Onderzoeker Girolamo lo Verso heeft met een team van psychologen 15 jaar gewerkt aan een ziektedossier dat is samengesteld uit gegevens van 81 hooggeplaatste leden van de Cosa Nostra, de Camorra en de ‘Ndrangheta.

Wankelend wereldbeeld

Volgens Verso lijden de maffialeden aan een diepe identiteitscrisis en kunnen zij geen tegenstrijdigheden in hun leven accepteren. “Als er iets gebeurt wat het wereldbeeld van deze personen doet wankelen vallen zij in een diep gat.” Het onderzoek ‘De psychologie van de georganiseerde criminaliteit in het zuiden van Italië’ wordt zaterdag in het Siciliaanse tijdschrift S gepubliceerd.

Bron: Nu.nl, 18 maart 2009

Lees ook:11 Italiaanse maffiosi opgepakt in Duitsland
Lees ook:Steeds meer maffiosi achter tralies
Lees ook:Nederland: ideaal land voor de maffia
Lees ook:Drugshandel levert 44 miljard op
Lees ook:Italië telt meeste vakantiegangers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.