Failliet of aankloppen bij de maffia?

In tijden van crisis vaart de maffia er wel bij. Lenen banken geen geld meer uit? Geen zorgen: zij wel!

Doordat de bank geen geld meer uitleent staan kleine middenstanders voor een gedwongen keuze: Failliet gaan of aankloppen bij de maffia? Uiteraard gaat dit niet gepaard zonder risico.

Addertje

Het addertje onder het gras is volgens criminaliteitsdeskundige Amedeo Vitagliano dat de rente wel kan oplopen tot zo’n 120 procent. Ongeveer 180.000 zelfstandigen zouden zich al tot de maffia hebben gewend.

Maffia ontduikt crisis

Roberto Saviano, auteur van het boek Gomorrah vertelt: “De criminele wereld heeft nooit last van een crisis. Ik weet zeker dat deze periode de criminele syndicaten enorme voordelen oplevert. Gewoon omdat mensen in nood hun standaard verlagen.” In 2008 steeg het totale inkomen van de maffia met 40 procent naar ruim 130 miljard euro.

Gevolgen

Dit heeft uiteraard gevolgen voor de economie. Volgens Eurispes en SOS Impresa, een organisatie die opkomt voor het midden- en kleinbedrijf, snoept de maffia jaarlijks 92 miljard euro af van het Italiaanse bedrijfsleven. Dit komt neer op 6 procent van het bruto binnenlands product, omgerekend 250 miljoen euro per dag! Dit wordt geïnd via beschermingsgeld, rentes op leningen en andere vormen van afpersing.

Brand en breken

Natuurlijk is het voor de leners vrijwel altijd onmogelijk de enorme rentes terug te betalen. Hierop antwoordt de maffia met het intrappen van deuren, waarna dreigementen volgen: Het huis zal in brand worden gestoken, zij zullen de armen van dochterlief afbreken en meer van dit soort gruwelijke daden.

Sporen uitgewist

Om deze praktijken tegen te gaan, zullen de leners zich allereerst moeten melden bij de politie. De vraag is of zij dit durven, maar dan nog is het uitermate lastig de maffialeden aan te pakken. Zij laten namelijk nauwelijks sporen achter. Volgens Francesco Rizzuto, maffia-onderzoeker aan de Edge Hill Universiteit in Groot-Brittannië, speelt het probleem zich vooral af in Zuid-Italië. Ook verergert volgens hem het verouderde banksysteem de situatie, .

Lijken?

Toch blijkt de angst om binnenkort overal lijken aan te treffen niet terecht. Volgens Rizzuto is de maffia niet achterlijk. “Ze zullen hun ei niet kapotslaan. Uiteindelijk willen ze gewoon hun geld terug.”

Bron: Depers.nl, 4 maart 2009

Lees ook:Maffia profiteert van crisis Italië
Lees ook:Steeds meer Italianen in greep van maffia
Lees ook:Grote demonstratie tegen Napolitaanse maffia
Lees ook:Moeilijke tijden voor Unicredit
Lees ook:Italië grootste slachtoffer recessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.