Maffia profiteert van crisis Italië

soldiDe maffia in Italië maakt handig gebruik van de economische crisis. De georganiseerde misdaad maakte in 2009 ruimt 78 miljard euro winst en dan is ruim 12 procent meer dan het jaar ervoor.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Italiaanse anti-maffiagroep SOS Impresa. De Italiaanse rechter legt ook beslag op activa van de maffia ter waarde van 550 miljoen euro. De omzet van Cosa Nostr is met 4 procent gestegen tot 135 miljard euro. Dat is een hogere omzet dan die van het grootste Italiaanse bedrijf, oliegigant Eni Spa.

Volgens SOS Impresa heeft de maffia weten te profiteren van financiële instellingen die nog maar weinig krediet durven te verstrekken als gevolg van de crisis. Bijna 200.000 ondernemingen leenden zo’n 20 miljard euro van de Cosa Nostra. Drugshandel blijft echter de meest winstgevende criminele activiteit van de mobs. Ruim drie kwart van de winst komt hieruit voort.

De actiegroep SOS Impresa had verder berekend dat er in Italië gemiddeld bijna elke minuut een misdrijf wordt gepleegd door de maffia. De Italiaanse premier Berlusconi, zelf verdacht van banden met de maffia, zal vrijdag een bijzonder plan aankondigen om de georganiseerde misdaad uit zijn land te bannen. (NuZ)

Lees ook:Steeds meer Italianen in greep van maffia
Lees ook:Ecomaffia wordt groter en groter
Lees ook:Drugshandel levert 44 miljard op
Lees ook:Failliet of aankloppen bij de maffia?
Lees ook:Grote demonstratie tegen Napolitaanse maffia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.