Italië grootste slachtoffer recessie

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt Italië harder getroffen door de wereldwijde crisis dan andere Europese landen.

Het IMF voorspelde dat Italië in 2010 nog steeds last zal hebben van de economische recessie. Het bruto binnenlands product zou dit jaar met 2,1 procent krimpen. Voor 2010 is een afname van 0,5 procent voorspeld. Een langdurige recessie zou daarom niet uitgesloten zijn.

Slooppremie

Afgelopen vrijdag heeft de Italiaanse regering weer nieuwe maatregelen getroffen. Dit keer gaat het om 2 miljard. Hieronder valt onder andere de slooppremie. Dit moet Italianen ertoe aanzetten om nieuwe en minder vervuilende wagens te kopen.

Berlusconi vraagt de auto-industrie in ruil hiervoor de fabrieken in Italië te behouden, te investeringen in nieuwe producten en de betalingen aan de toeleveranciers niet stop te zetten. De inschrijvingen van nieuwe wagens daalden in januari namelijk met 32,6 procent.

Daarnaast zijn fiscale maatregelen voorzien voor de aankoop van meubels en elektrische huishoudapparatuur.

Eerdere maatregelen ontoereikend

Eind november nam de Italiaanse regering al een reeks maatregelen tegen de crisis voor een bedrag van 5 miljard euro. De oppositie, vakbonden en werkgevers bestempelden dat bedrag toen als ontoereikend.

Bron: Pzc.nl, Trends.be, 6 februari 2009

Lees ook:Protest in Rome tegen regering
Lees ook:Italiaanse minister verklaart oorlog aan staatslimousines
Lees ook:Italië’s ijs universiteit succes tijdens recessie
Lees ook:Maffia profiteert van crisis Italië
Lees ook:Opnieuw overheidssteun Italiaanse bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.