Aperitivo: bestel een drankje, ontvang een maaltijd

Aperitivo

Het is typisch Italiaans om voor het eten, zowel voor il pranzo, lunch, als la cena, diner, een aperitivo te nuttigen. De eerste aperitivo-bars ontstonden rond 1800, toen er in Milano en in steden als Torino, Firenze en Venezia een ware café-hype bestond.

Hapjes

Het gaat hierbij over het algemeen om een alcoholisch drankje vergezeld van lekkere hapjes. Een aperitivo is op de eerste plaats lekker en gezellig. Maar een Italiaan zou geen Italiaan zijn als hij ook aan dit gebruik geen bijzondere, gezonde, betekenis hecht.

Waar de digestivo na de maaltijd wordt genuttigd om de vertering een handje te helpen, ‘opent’ de aperitivo de maag en bereidt deze zo de darmen voor op de komende maaltijd.

Bitter

Opvallend is dat Italianen, naast lekker eten, dol zijn op bitter. Bittere drankjes zijn de beste dorstlessers, want ze bevatten zo min mogelijk suiker.

Een traditionele Noord-Italiaanse aperitivo is Aperol: Een mix van Aperol, prosecco en mineraalwater; een schijfje sinaasappel maakt het af.

Niente bitterbal

Stukjes kaas met augurk of een bitterbal met mosterd zul je in de Italiaanse bar niet terugvinden. Op de bar worden vaak hele, vaak gratis, ware buffetten uitgestald met stuzzichini salati, zoute borrelhapjes, tramezzini, sandwiches etc.

Famiglia e amici

Dankzij het grote scelta, aanbod, van de aperitivo-hapjes kiezen Italianen er soms zelfs voor om de maaltijd in te wisselen voor een uitgebreid aperitief-moment!

Maar de echte Italianen weten natuurlijk wel beter: zij genieten eerst van een aperitivo, en schuiven dan aan tafel om met famiglia e amici te genieten van een verrukkelijke maaltijd!

Bron: Italie.nl

Lees ook:Aperol spritz
Lees ook:Uit in Milaan
Lees ook:Kom de zomer door met Italiaanse Spritz Aperol
Lees ook:Tip: het mooiste bergdorpje van Italië
Lees ook:Een Toscaanse familie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.