Maffiafilm Gomorra akelig realistisch

Garrone mijdt glamour

De film Gomorra lijkt in niets op exotische films als The Godfather, maar laat een meedogenloos misdadig systeem zien dat diep is doorgedrongen in de samenleving. Regisseur Matteo Garrone reageerde geschokt toen hij erachter kwam dat twee uur rijden van Rome mensen in een oorlogsgebied leven. Daarop besloot hij tot een film, die nu eens niet over maffiabazen ging, maar over de ‘slaven’ onderin de organisatie.

Sinds de publicatie van zijn boek Gomorra, over de Napolitaanse maffia, zit onderzoeksjournalist en auteur Roberto Saviano ondergedoken. Dit is tekenend voor de enorme macht van de maffia. Iedereen die zich tegen haar keert, kan zomaar dood worden gevonden op een vuilnisbelt.

Maatschappelijke taak

Garrone verstaat zijn maatschappelijke taak: “De film toont van binnenuit de conflicten van mensen die in deze jungle leven. Ik wil de werkelijkheid laten zien, zodat iedereen begrijpt dat je de filmpersonages niet moet navolgen. Daarom toon ik geweld niet op een entertainende maar realistische manier. Ik wil dat het jongens afschrikt om de stap naar de criminaliteit te zetten.”

Garrone beseft dat het nogal veel gevraagd is van een film. “Als je iets tegen de camorra wilt doen, moet je beginnen met scholing en werk. Het sturen van het leger, zoals de overheid nu doet, is absoluut geen goed antwoord.”

“Er moet nog iets essentieels gebeuren,” voegt hij eraan toe. “De band tussen burgers en de overheid moet worden hersteld. In Napels gelooft niemand meer in de overheid. In die sfeer maak je makkelijk een fout. Je steekt makkelijk een lijn over, waar je misschien later spijt van krijgt.”

Garrone verhuist naar Napels

Voor de research en het maken van de film woonde Garrone een half jaar in Napels. “Ik heb een ongelooflijke hoeveelheid menselijke ervaring opgedaan. Na afloop was ik verwarder dan toen ik er kwam. Als je erbuiten staat, is het makkelijk oordelen. Je denkt dan in termen van bazen en slachtoffers, goed en slecht, maar zo simpel is het niet. Als je er leeft, zie je dat er een grote grijze zone is. Voor mij gaat Gomorra niet over goede en slechte personages, maar over de gevolgen van individuele beslissingen. Mijn morele oordeel baseer ik op de gevolgen van daden.”

Oscar-nominaties negeren Garrone

Gomorra is overladen met prijzen, waaronder de grote prijs van het filmfestival in Cannes en de prijs voor beste Europese film, maar is volledig genegeerd bij de Oscar-nominaties. Garrone ligt er niet wakker van. Hij lacht erom: “Ik zou kunnen zeggen dat ik niet de eerste noch de laatste grote regisseur ben die nooit een Oscar won. Als je het zo ziet, ben ik in goed gezelschap.”

Gomorra is vanaf 29 januari in de bioscoop te zien.

Voor meer realistische beelden van Gomorra kijk hier.

Bron: Vivacinema.it, Bndestem.nl, Trouw.nl

Lees ook:Beklemmende film over camorra in Cannes
Lees ook:Giovanni Venosa lekker zichzelf in maffiafilm ‘Gomorra’
Lees ook:Italiaans succes in Filmfestival Cannes
Lees ook:Napolitaanse maffiafilm beïnvloedde Afflecks The Town
Lees ook:Schrijver: ‘Gomorra heeft mijn leven verwoest’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.