Vulkaan Vesuvius is grootste zorg van Italië

mount-vesuvius-1De vulkaan in IJsland doet ons denken aan een andere gevaarlijke vulkaan. Als de Vesuvius in Italië uitbarst, zouden meer dan een miljoen mensen bedreigd kunnen worden.

“Vesuvius is het grootste gevaar voor de veiligheid van de bevolking in Italië”, zegt Guido Bertolaso, Italiaans veiligheidschef. “Dat komt omdat er grote steden in de buurt van de vulkaan liggen. Die zouden zwaar getroffen worden als de vulkaan uitbarst.” Het gaat om 18 steden en dorpen met ongeveer een half miljoen inwoners. Al zou het in de realiteit om zeker 650.000 mensen gaan.

IJsland

Momenteel ligt Vesuvius er nog vredig bij. Maar als de berg beslist om uit te barsten, zullen de gevolgen catastrofaal zijn. De laatste uitbarsting had plaats in 1944. Vooral in Italië hebben ze de verhalen over de IJslandse vulkaan Eyjafjoell van nabij gevolgd. Een enorme aswolk zorgde voor een onderbreking van het luchtverkeer die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt.

Grote uitbarsting

Wetenschappers vermoeden dat de volgende uitbarsting een hele grote zal zijn, zoals in 1631 toen 4.000 mensen om het leven kwamen. Rook, lava en as zouden tot 20 kilometer hoog kunnen worden gespuwd. Er zijn al pogingen ondernomen om mensen uit de gevarenzone te laten verhuizen, maar dat was geen succes. Er was ook veel discussie over een ziekenhuis dat net buiten de rode zone gebouwd werd.

Pompeii

De bekendste vulkaanuitbarsting is zonder twijfel die van de Vesuvius in 79 AD. Toen werden stadjes als Pompeii verwoest. Vandaag zijn de restanten ervan toeristische trekpleisters. Een gelijkaardige uitbarsting zou twee tot vijf miljoen mensen kunnen bedreigen. Maar de kans dat die ramp zich zou herhalen is amper één procent.

De grootste zorg voor Italië is dat niemand weet wanneer een vulkaan precies zal uitbarsten. “De eerste signalen verschijnen een week of tien dagen voor het te laat is”, zegt Bertolaso. (HLN)

Lees ook:Afgelopen zaterdag barstte Etna uit
Lees ook:Vulkaan zorgt voor tsunamigevaar zuiden Italië
Lees ook:Italië heeft nieuwe vulkaan
Lees ook:Een vijfde restaurants Rome en Milaan van maffia
Lees ook:Dodental Sicilië officieel 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.