Italië heeft nieuwe vulkaan

Scoperto un nuovo vulcano nel TirrenoItalië heeft er een nieuwe vulkaan bij. Een naam heeft-ie nog niet en actief is hij is al heel erg lang niet meer, waarschijnlijk zo tussen de 670.000 en een miljoen jaar.

De vulkaan ligt in de zuidelijke Tyrrheense Zee, voor de kust van Calabrië, tegenover Capo Vaticano. De ontdekking door medewerkers van het Italiaans Instituut voor Geofysica en Vulkanologie en de universiteit van Calabrië wordt binnenkort gepubliceerd in het prestigieuze internationale Journal of Geophysical Research.

Het is niet zo’n grote vulkaan: hij is circa 15 km breed en de top bevindt zich 120 meter onder de zeespiegel. Hij ligt op dezelfde breuk die de verschrikkelijke aardbeving van Messina in 1908 veroorzaakte. Deze vulkaan vormt echter geen gevaar meer.

Met de nieuwe vulkaan komt het aantal Italiaanse vulkanen op 29. Daarvan zijn er 16 niet meer actief en 9 wel (Vesuvius, Etna, Vulcanus, Lipari, Stromboli, Panarea, Ischia, Campi Flegrei en Pantelleria) Vier zijn er nog in onderzoek (Palinuro, Salina, Marsili, Colli Albani).

Bron: Italie.nl

Lees ook:Vulkaan zorgt voor tsunamigevaar zuiden Italië
Lees ook:Vulkaan Vesuvius is grootste zorg van Italië
Lees ook:Afgelopen zaterdag barstte Etna uit
Lees ook:Bisschop hekelt Ndrangheta-bandieten
Lees ook:Italiaanse artsen kiezen voor keizersnede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.