Pozzato triomfeert in Giro d’Italia

Filippo Pozzato esulta sul traguardo di Porto RecanatiFilippo Pozzato heeft Italië eindelijk de eerste ritzege in deze editie van de Giro bezorgd. De renner van Katoesja was in de straten van Porto Recanati de snelste van een kopgroep van tien man.

Nooit moest het thuisland zo lang wachten op een individuele overwinning, Liquigas won vorige week wel de ploegentijdrit. Het oude record dateerde uit 1973, toen Gianni Motta in de zesde etappe de ban brak.

Het spektakel in de 206 kilometer lange rit van Città Sant’Angelo naar Porto Recanati zat duidelijk in de staart. Op een klein klimmetje ruim tien kilometer van de streep maakte een groep van tien man, met daarbij Alexandre Vinokoerov, Vincenzo Nibali, Ivan Basso, Damiano Cunego en de latere ritwinnaar Pozzato, zich los van het peloton.

Cadel Evans had de slag gemist en wond zich daar zichtbaar over op. Dat resulteerde zelfs in een handgemeen op de fiets tussen de Australiër en Daniele Righi, die de vlucht van zijn ploeggenoot Cunego wilde beschermen. Beiden bleven ternauwernood overeind, maar moeten wel vrezen voor zware sancties.

De tien koplopers pakten een maximale voorsprong van ruim twintig seconden en hielden er daar aan de finish tien van over. Pozzato, die maandag nog net naast de ritzege greep, drukte zijn wiel als eerste over de streep. Richie Porte finishte in het peloton en behoudt de roze trui.

De twaalfde etappe werd voor een groot deel gekleurd door Rick Flens, Olivier Kaisen en Yuriy Krivtsov, die lang voor het peloton uitreden. De koplopers werden weliswaar ingelopen, maar Flens hield er wel een persoonlijk succesje aan over. De Nederlander is deze Giro de renner met de meeste vluchtkilometers op zijn naam.

Bron: NU sport

Lees ook:Scarponi wint 18e rit Ronde van Italië
Lees ook:Il Giro: Nibali zorgt voor drie op drie voor Italië
Lees ook:Giro d’Italia naar Middelburg
Lees ook:Armstrong geen favoriet in Giro
Lees ook:Weylandt wint derde rit in Ronde van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.