Italië krijgt vrijwillige burgerwachten

In Italië is het vanaf nu toegestaan dat vrijwillige burgerwachten ongewapend, zonder handboeien en te voet ‘voor meer veiligheid zorgen’.

De patrouilles maken deel uit van de door de conservatieve regering en premier Silvio Berlusconi doorgevoerde veiligheidswet. Ze werken met de politie samen, door wie ze ook zullen worden gecontroleerd, en moeten vooral ‘s nachts op gebeurtenissen letten ‘die de stedelijke veiligheid schade kunnen berokkenen’. De wet trad gisteren in werking.

De ‘verenigingen van vrijwillige waarnemers’ zullen vooral in het noorden van het land worden ingezet. Vele steden in Midden- en Zuid-Italië konden niet worden overtuigd door het concept van minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni van de Lega Nord. Het voorziet dat uit hoogstens drie vrijwilligers bestaande pattrouilles in gele fluo-jasjes en uitgesrust met gsm’s hun ronde maken. Zelfs de rechtse Romeinse burgemeester Gianni Alemanno ziet dergelijke patrouilles niet zitten. De linkse oppositie spreekt van een ‘schande’, want de regering heeft tegelijkertijd de uitgaven voor politie en veiligheid met miljarden verminderd.

Terwijl Italiaanse kranten openlijk kritiek uiten op de patrouilles als ‘zelf ineen geknutselde openbare veiligheid’, beloofde Maroni een strikte controle van de burgerwachten. ‘Ze zullen optreden waar de burgemeesters ze noodzakelijk achten.’ Wie mee op patrouille gaat, moet minstens achttien jaar oud zijn, mag geen identiteit controleren en ook geen lid zijn van een politieke partij. Omdat het tijd met zich meebrengt om patrouilles te organiseren en toe te laten, kan het wel enkele maanden duren voor ze ook doorgevoerd worden.

Bron: De Standaard, 9 augustus 2009

Lees ook:Leger moet in steden voor veiligheid zorgen
Lees ook:Toekomstig minister pleit voor ‘schoonmaak’ van illegalen
Lees ook:Verhoging troepenaantal in Italiaanse steden
Lees ook:Italië treft strengere maatregelen na verkrachtingen
Lees ook:Roemeense zigeuners in het nauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.