Luie ambtenaren, paspoortcontroles en Alitalia

www.forzaitalia.it)Dat kunnen wel eens vier mooie jaren worden met dat kabinet Berlusconi. Of minder lang natuurlijk, het gaat ten slotte om Italië. Maar zolang Silvio aan de macht is, zal er veel gebeuren. Alleen in het Pinksterweekend lieten drie ministers van zich spreken. Over luie ambtenaren, paspoortcontroles – en natuurlijk – Alitalia.

Luie ambtenaren
Met zo'n kabinet weet je gewoon niet waar te beginnen. Maar gaat, laten we eens met de minister van Vernieuwing en Overheidsdiensten beginnen. Deze Renato Brunetta zei dat luie ambtenaren gewoon moeten worden ontslagen. Volgens de kersverse minister is het een wonder dat het landsbestuur nog bestaat met alle slechte prestaties van de ambtenaren. Een normaal bedrijf zou al lang dicht zijn, aldus de minister.

Met het ontslag wil hij "één ambtenaar treffen om er honderd op te voeden." Zodat de ambtenarij "wordt als een zonnebloem die zich oriënteert op de behoeftes van de burgers." Ik heb nog nooit een zonnebloem zich zien oriënteren op de behoeftes. Ofwel, zo'n ambtenaar zal ook wel niet bestaan. Er zullen nog veel ontslagen volgen in de ambtenarij.

Weer paspoortcontroles
En dan is er nog de minister van Binnenlands Zaken, Roberto Maroni. Van Lega Nord, dus niet echt positief ten opzichte van vluchtelingen. Dat blijkt ook wel weer uit zijn wens. Hij wil weer paspoortcontroles invoeren voor reizigers uit Schengen-landen. Europees verdrag of niet, dat maakt hem niet uit. Maroni richt zijn pijlen vooral op Roemenie, waaruit veel immigranten komen. En die zorgen voor veel criminaliteit, aldus Maroni. Deze week praat het kabinet van Berlusconi over deze plannen. En daarna zal de Europese Unie er zich wel over buigen.

Alitalia in Italiaanse handen
En natuurlijk speelt de kwestie Alitalia ook nog. De overnamen door Air France-KLM gaat niet door. En de luchtvaartmaatschappij zal ook niet in handen van Lufthansa komen, als het aan de minister van Economische Zaken Guilio Tremonti ligt. Hij wil immers dat Alitalia in Italiaanse handen blijft. Volgens Tremonti wil de regering Italiaanse investeerders aantrekken voor Alitalia. Dat riep Berlusconi al een maand eerder. Wie weet doet Tremonti wat hij zegt. Hij is daar in ieder geval van overtuigd, getuige zijn lekkere oneliner: "Het risico dat het bedrijf in handen van concurrenten in de toerismebranche valt, is afgewend."

Lees ook:Regering wil Alitalia snel kwijt
Lees ook:Berlusconi roept investeerders op Alitalia over te nemen
Lees ook:Toekomstig minister pleit voor ‘schoonmaak’ van illegalen
Lees ook:Libië neemt wraak voor ministerspost Calderoli
Lees ook:Financiert Italiaanse bank tegenbod Alitalia?

0 reacties op “Luie ambtenaren, paspoortcontroles en Alitalia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.