Ook een beetje Italië: Pont du Gard

www.hln.be)Voor de zaterdagmiddagtip gaan we vandaag naar Frankrijk. Want in het Zuiden van dit ook wel mooie land ligt één van de mooiste pronkstukken van het Romeinse Rijk: de Pont du Gard. En tja, als het van de Romeinen was, hoort het toch ook een beetje bij Italië. Of misschien wel een beetje veel.

De Pont du Gard ligt in de Provence. Het is een brug in de vallei van Gardon. En het is niet zomaar een brug, maar een populaire brug. Per jaar komen er meer dan 1,3 miljoen toeristen dit prachtige bouwwerk bekijken. Het is daarmee het populairste antieke monument van Frankrijk.

De Pont du Gard is niet zomaar een brug, maar een waterbrug, ofwel aquaduct. De brug was in de 3e eeuw na Christus aangelegd zodat het water makkelijk vanuit de bronnen van Uzès naar Nimes kon stromen. Per dag stroomde er 35.000 kubieke meter water langs, genoeg om de badhuizen, bronnen en fonteinen van Nimes (Romeinse naam: Memausus) van water te voorzien.

Omdat de vallei nogal laag lag, moest de brug nogal hoog zijn. En dat is hij ook: de Pont du Gard is 49 meter hoog, 142 meter lang en heeft bogen op drie niveaus.  Het bovenste niveau telt 35 bogen, het middelste 11 en het onderste 6.

De Pont du Gard is erg indrukwekkend. Als je er pal onder staat, zie je pas wat voor een megabouwwerk dit is. En dat voor die tijd. Overigens is de Pont du Gard ook een mooi vertrekpunt voor een wandeling naar de oorspronkelijke bron. Langs het traject zie je nog meer Romeinse overblijfselen: andere obstakels die de Romeinen moesten overwinnen om het water van Uzès naar Nimes te brengen.

Lees ook:Italië hoopt op gletsjers
Lees ook:Een waterige kerst in Venetië
Lees ook:De vierde brug van Venetië
Lees ook:Brug tussen vasteland en Sicilië
Lees ook:Venetië kampt met zwaarste overstromingen dit jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.