Lening voor Alitalia voor overname door Aeroflot?

www.repubblica.it)Elke soap heeft zijn afleveringen waarin er wel heel veel gebeurt. En zo ook de Alitalia-soap. Afgelopen vrijdag was een heel mooie aflevering. Waar te beginnen? Bij een extra lening van minimaal 100 miljoen euro? Bij de sceptische Europese Unie? Bij Air France-KLM, dat weer wil onderhandelen? Of bij Aeroflot, dat interesse toont in Alitalia? Nou ja, laat ik maar beginnen met het belangrijkste voor het bijna failliete Alitalia: de 100 tot 150 miljoen euro die de Italiaanse overheid aan Alitalia wil lenen. Door deze lening zou de luchtvaartmaatschappij meer tijd krijgen om een geschikte overnamepartner te vinden.

Volgens de Corriere della Sera zou Alitalia volgende week al kunnen beschikken over de lening. Als de Europese Commissie de lening ten minste goed keurt. En dat is nog lang niet zeker. De Commissie ziet geen bijzondere omstandigheden om Alitalia verdere steun te laten geven. En die moeten er wel zijn, ander zal de staatssteun aan het Italiaanse bedrijf gezien worden als illegaal.

Maar goed, misschien kan de Italiaans regering de Europese Commissie overtuigen. Dan heeft Alitalia wat extra geld achter de hand om weer gesprekken aan te gaan met een geschikte overnamepartner. Zal het dan toch nog Air France-KLM worden? De Frans-Nederlandse luchtvaartcombi heeft in ieder geval aangegeven weer te praten. Berlusconi vindt een gesprek ook okay, als er ten minste sprake is van 'gelijkheid van de luchtvaartondernemingen.'

Maar er zijn kapers op de kust. Zoals de Italiaanse investeerders, waarmee Berlusconi schermt. Al weet niemand welke bedrijven dat zijn. En dan is er nog de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die interesse heeft in Alitalia. Dit heeft de terugtredende Russische president Vladimir Poetin gezegd tijdens een bezoek aan Silvio Berlusconi. Al in november was de Russische maatschappij geïnteresseerd in de Italiaanse broeder, maar ze verloor de interesse omdat er te weinig informatie en te veel voorwaarden waren. Berlusconi heeft al toegezegd dat de gesprekken met Aeroflot weer vlot getrokken worden als de onderhandelingen met Air France-KLM zijn afgerond, en de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij definitief afziet van overname.

Lees ook:Air France-KLM trekt overnamebod in
Lees ook:Berlusconi geeft Air-France-KLM beetje hoop
Lees ook:Berlusconi: Air France goede partner voor Alitalia
Lees ook:Banenplan van vrijdag moet overname Alitalia redden
Lees ook:Alitalia dreigt vliegvergunning te verliezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.