Italiaanse Dolomieten genomineerd als cultureel erfgoed

Bijzondere rode gloed

Ontstaan als koraalriffen en nu, 250 miljoen jaar later, steken de witte rotstorens hoog in de lucht. In de avondzon krijgt het lichtgekleurde dolomietgesteente een bijzondere rode gloed. En dus overweegt Unesco om de Dolomieten, gelegen in de Noord Italiaanse regio Zuid-Tirol, uit te roepen tot cultureel erfgoed.

Botsende platen

Het karakteristieke dolomietgesteente bestaat uit versteende koraalriffen uit het Trias tijdperk, miljoenen jaren geleden, die door een botsing van de Adriatische en de Euraziatische plaat omhoog werden geschoven. Daarbij hebben de rotsformaties verschillende vormen aangenomen.

Eerder stelde Unesco de nominatie van de Dolomieten uit, wegens gebrek aan informatie. Op 11 mei 2009 werd het verzoek opnieuw ingediend en Italië hoopt op 27 juni te horen dat de Dolomieten worden toegevoegd aan de Unseco lijst van cultureel erfgoed.

Ernaartoe!

De Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol, oftewel Südtirol, staat bekend om haar grote contrasten. Het rijke cultuurlandschap en de gastronomische tradities van zowel de Italiaanse, Duitse en Ladinische cultuur, en Italië ‘s beste witte wijnen zijn onlosmakelijk verbonden met het toeristisch product dat Zuid-Tirol biedt.

Zuid-Tirol is op diverse manieren te bereiken: per auto, per bus of per vliegtuig. Vanaf Nederland zijn de vliegvelden van Milan Bergamo of Orio al Serio, Verona, Venetië Marco Polo of Venetië Treviso en Innsbruck prima bereikbaar.

Bron: Travelution

Lees ook:Doden door lawines in Oostenrijk en Italië
Lees ook:Yolanthe showt Giro-roze
Lees ook:Süd-Tirol: culinaire hoogtepunten in berghutten
Lees ook:Italië tegen gemengde rosé
Lees ook:Italiaanse wijn met een persoonlijk keurmerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.