Italië wil EU-leger

eurocorpsDe Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken pleit voor de oprichting van een EU-leger, nu het nieuwe EU-verdrag in alle landen is geratificeerd.

Het verdrag gaat uit van versterkte militaire samenwerking tussen de Europese landen. ”Elk land heeft nu ongeveer hetzelfde leger. Ieder van ons stuurt bewapende voertuigen, soldaten, tanks en vliegtuigen naar Afghanistan”, zei minister Franco Frattini tegen de Britse krant The Times van maandag.

Hij concludeert dat het nodig is te streven naar een Europees leger. ”Als er een Europees leger zou zijn, kan Italië vliegtuigen sturen, Frankrijk tanks en Groot-Brittannië gewapende voertuigen. Op die manier zouden we onze middelen optimaler inzetten.”

De EU heeft nu al een aantal militaire operaties buiten de eigen grenzen. Die variëren van politietraining in Afghanistan tot waarnemers bij de Georgisch-Russische grens. Voor die missies kunnen landen zelf troepen aanmelden, net als bij de NAVO-acties. (AD)

Lees ook:Italië stuurt 1000 militairen naar Afghanistan
Lees ook:Italië oefent tegen België
Lees ook:Ook Italië erkent Kosovo
Lees ook:Vijf terreurverdachten opgepakt in Italië
Lees ook:Italië volledig uit beeld bij Songfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.