Italië opent maffia museum

Leonardo SciasciaIn Salemi op Sicilië is het eerste Italiaanse museum over de maffia geopend. Het museum is er gekomen op initiatief van kunstcriticus, schrijver en televisiepersoonlijkheid Vittorio Sgarbi, de beroemde burgemeester van Salemi.

Enkele dagen geleden heeft staatshoofd Giorgio Napolitano het museo della mafia Leonardo Sciascia plechtig geopend, vernoemd naar de beroemde Siciliaanse schrijver en maffiabestrijder. Uiteraard zorgde het museum al snel voor de nodige tumult. Familieleden van vermeende maffialeden willen niet dat er een krantenpagina met foto’s van die maffialeden in het museum wordt getoond en zijn naar de rechter gestapt.

Schokkende delen

Wie niet gewend is aan de aanblik van met kogels doorzeefde lijken of akelig realistische situaties (in betonnen pilaren ingemetselde kadavers) kan het wel eens wit om de neus worden. Sommige delen van het museum zijn zo schokkend dat twee vrouwelijke bezoekers onwel zijn geworden. De burgemeester overweegt nu om sommige onderdelen alleen toegankelijk te maken voor mensen van 16 jaar en ouder.

Hoewel het museum uitdrukkelijk bedoeld is om te choqueren wil het niet het ‘Kwaad’ censureren, ophemelen of veroordelen, maar alleen maar documenteren. Een uitje om in het achterhoofd te houden bij je volgende trip naar Sicilië.

Bron: Italie.nl

Lees ook:Oud Grieks zilverwerk tentoongesteld in Rome
Lees ook:Italiaanse maffia raakt kratermeer kwijt
Lees ook:Invloedrijkste kunstenaar van de 18e eeuw
Lees ook:Italië opent het Maxxi museum
Lees ook:Bulldozers dringen zigeunerkamp in Rome binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.