Als Venetië verdrinkt gaan we noordwaarts

petersburg

Als Venetië straks ten onder gaat aan de frequente overstromingen moeten we denken aan een alternatief voor romantische gondeltochten. HolidayCheck constateerde dat veel steden zichzelf de naam ‘Venetië van het Noorden’ geven.

Uiteraard behoort ons Amsterdam ook tot deze steden. De grachtengordel is sinds kort benoemd tot werelderfgoedlijst van UNESCO. De eeuwenoude grachtengordel is uniek in de wereld. De grachten met hun romantische bruggetjes en prachtige architectuur zijn geweldig om te zien, maar waar kunnen wij Nederlanders verder terecht voor een stukje noordelijk Venetië? Enig idee waar bovenstaande foto is genomen bijvoorbeeld?

Sint Petersburg

Juist, in Sint Petersburg. De architectuur uit de 18e en 19e eeuw, grachten, lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen maken Sint Petersburg tot een toeristische hotspot. De stad gesticht door Tsjaar Peter de Grote, verving het vervallen Novgorod als ‘venster op het Westen’, en werd gebouwd naar Europees voorbeeld van steden als Amsterdam, Parijs en Rome. De stad kreeg een Westers aanzien met onder meer zo’n veertig grachten naar Nederlands model. Dankzij de geografische ligging op bijna 60 º noorderbreedte zijn van mei tot half juli de dagen extra lang.

Göteburg

Deze havenstad in Zuid-Zweden is gebouwd op moerasland. Om de stad tegen water te beschermen, werd de hulp ingeroepen van Hollandse ingenieurs. De binnenstad doet daarom aan Amsterdam denken. Oorspronkelijk waren er vele grachten, maar de meeste zijn later gedempt. De gracht Vallgraven die de oude stad omringd, is bewaard gebleven.

Stockholm

Eén van de oudste en leukste wijken van Stockholm is Gamla Stan, het is gelegen op het kleine eiland Stadsholmen. Deze wijk doet bijna Zuid-Europees aan door de smalle straten en huizen die in okerkleur of rood zijn geschilderd. De stad ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden. Op de plaats waar het Mälarmeer met de Oostzee in verbinding staat, heeft de stad de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ te danken.

Brugge

In de binnenstad van Brugge zijn geen grachten maar reien te vinden. De Brugse reien zijn kanaaltjes in het centrum van de stad die genoemd zijn naar de rivier de Reie, die vroeger door de stad heen stroomde. Over de vele reitjes met boogbruggen kunt u een romantische boottocht maken. De volledige historische binnenstad staat sinds 2000 op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Hamburg

Door Hamburg stromen de rivieren de Elbe en de Alster. Door haar vele water heeft Hamburg zelfs meer bruggen dan Amsterdam. Bovendien is Hamburg een tikje mondainer dan de Nederlandse hoofdstad. Tevens is het de tweede belangrijkste haven in Europa na Rotterdam. Aan de kanten van de Alster kanalen bloeien in het voorjaar prachtige amandelbloesems.

Annecy

In de Franse Alpen, ten noorden van het beroemde Lac d’Annecy ligt Annecy. Het meer biedt een buitengewone omgeving: een kristalblauw meer dat omgeven is door bergen en waarvan de kleurenpracht varieert naar de seizoenen. De stad zelf is beroemd om zijn architectonisch erfgoed.

Kortom, we hoeven ons geen zorgen te maken!

Lees ook:Rotterdam voor één dag Venetië aan de Maas
Lees ook:Rome heeft de mooiste mensen en de meeste romantiek
Lees ook:Het pontje van Venetië
Lees ook:Italianen vinden Amsterdam koud en nat
Lees ook:Sneek in de voetsporen van Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.