Italië gezakt op ranglijst persvrijheid

giornaliVolgens de RsF, Reporters Without Borders, neemt Italië de 49e plek in op de wereldranglijst van de persvrijheid. Italië heeft de twijfelachtige eer het beter te doen dan Bulgarije, Brazilië en Kroatië.

De lijst werd op maandag 3 mei jl. gepubliceerd ter gelegenheid van de Internationale dag van de persvrijheid. Een flinke domper voor Italië was dat ze vijf plaatsen naar beneden kelderde ten opzichte van het voorgaande jaar. Ze laat daarbij de meeste Europese landen achter zich. Aan kop gaan Denemarken, Finland en Noorwegen.

De afgelopen 50 jaar verloren elf journalisten in Italië het leven tijdens hun verslaglegging over georganiseerde misdaad en terrorisme. Op dit moment staan er 10 journalisten onder politiebescherming. Tientallen andere verslaggevers worden bedreigd met brieven, lek geprikte banden en in brand gestoken auto’s.

Blijkbaar ontkom je er vroeger of later niet aan, aldus de Italiaanse tak van RsF. Berlusconi gooit de laatste tijd bovendien flink kolen op het vuur door zich, op zijn zachtst gezegd, laatdunkend uit te laten over auteurs en regisseurs die boeken resp. films uitbrengen over de maffia.

Bron: Italie.nl

Lees ook:Harde actie van Napolitanen tegen afvalprobleem
Lees ook:Jonge Italianen steken zwerver in brand
Lees ook:Italiaanse werknemers dreigen zich in brand te steken
Lees ook:Berlusconi roofdier van de persvrijheid
Lees ook:Pootje badend door Venetië (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.