Inter Milaan wint Champions League

militoInter Milaan heeft voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Champions League gewonnen. In het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid won het elftal van José Mourinho met 2-0 van het Bayern München van Louis van Gaal.

De Argentijn Diego Milito maakte in de 35ste en in de 70ste minuut beide doelpunten in de wedstrijd. De spits kreeg vlak voor tijd nog een publiekswissel van Mourinho. De Nederlander Wesley Sneijder veroverde voor het eerst in zijn loopbaan de belangrijkste beker in het Europese clubvoetbal.

De eindstrijd tussen Inter en Bayern begon zoals verwacht als een tactisch steekspel. De Italiaanse landskampioen leunde naar achteren en liet de Rekordmeister het spel maken. Inter ontsnapte na een kwartier spelen nadat Maicon hands in het strafschopgebied maakte. Tien minuten voor rust sloeg Internazionale toe uit een dodelijke counter die begon bij doelman Julio Cesar. De Braziliaanse keeper schoot de bal naar Milito die na een een-tweetje met Sneijder vrij kwam voor het doel van Bayern-doelman Jörg Butt. Milito hield even in en schoot prachtig raak.

In de tweede helft ging Bayern op zoek naar de gelijkmaker en wachtte Inter op een counter. Direct na rust kreeg Bayern de grootste kans van de wedstrijd maar Thomas Müller miste. In de 65ste minuut redde Julio Cesar knap op een krullend schot van Arjen Robben. Vijf minuten later besliste Milito na een korte solo, waarbij hij Daniel van Buyen kansloos liet, het duel. De ploeg, die zonder ook maar één Italiaan in de basis speelde, bekroonde een zeer goed seizoen met de Europese hoofdprijs.

Het duel tussen Internazionale en Bayern München betekende ook een strijd tussen José Mourinho en Louis Van Gaal. Het tweetal werkte van 1997 tot 2000 samen bij FC Barcelona. Van Gaal was destijds hoofdtrainer en Mourinho diens assistent. In aanloop naar de finale van de Champions League omhelsden de coaches elkaar en spraken ze met respect over elkaars werk. „Ik had echter nooit gedacht dat Mourinho uit zou groeien tot zo’n goede coach”, stelde Van Gaal. „Ik heb keihard onder hem gewerkt, maar ik heb heel veel van Van Gaal geleerd”, sprak de Portugees.

Mourinho, die in 2004 met FC Porto de Champions League won, werd in de zomer van 2008 naar Milaan gehaald om de club van internationaal succes te voorzien. De voetbalgrootmacht slaagde er alleen in 1964 en 1965 in de belangrijkste Europese beker te winnen. Internazionale verloor in 1972 de finale van de Europa Cup voor landskampioenen van Ajax. Mourinho zal na zijn winst in zijn tweede Champions League finale als coach waarschijnlijk Inter verruilen voor Real Madrid.

Zowel Mourinho als Van Gaal heeft zich het afgelopen met het binnenhalen van de dubbel immens populair gemaakt bij de achterban van hun club. De fans van Inter en Bayeren verzamelden zich in al vroeg op de dag op de pleinen van Madrid. De Italianen dronken en zongen uren achtereen op Plaza Mayor, Plaza Santa Ana en La Puerta del Sol. In het Santiago Bernabéu zorgde de blauwe en de rode massa voor een geweldige sfeer. De aanhang van Inter ging feestend de Madrileense nacht in. De Duitse fans dropen teleurgesteld af.

Bron: NRC

Lees ook:Inter kampioen van Italië!
Lees ook:Mourinho: ‘Vroeg of laat zal ik Real Madrid coachen’
Lees ook:Geen Italiaanse bekerfinale voor Sneijder
Lees ook:Van Gaal zonder Toni naar Juventus
Lees ook:Sneijder keert terug bij selectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.