De Heuvelrug kleurt groen-wit-rood-roze

Giro di HeuvelrugEen pizzabakker die Mario heet, Italiaanser kán haast niet. Toch is Mario, eigenaar van pizzeria Grande Italië in Leersum, half Grieks.

,,Mijn moeder komt uit Italië. Het wordt op de dag van de Giro dubbel feest want het is ook moederdag. Ik heb een sterke band met het land, al is het maar vanwege mijn werk. Het is bijzonder dat de Giro d’Italia hierheen komt”, vertelt Mario enthousiast.

Voorafgaand aan het gesprek over de Giro heeft Mario zijn Italiaanse oom gebeld om wat kennis op te doen over de wielerronde uit zijn moederland. ,,Aan het begin van de vorige eeuw werd de koers voor het eerst gereden. De roze sportkrant La Gazetta dello Sport organiseert de ronde, vandaar de roze leiderstrui. Het idee van de Giro is gebasseerd op de opzet van de Tour de France”, lepelt Mario zijn vergaarde Giro-kennis op.

Begin jaren ’90 streek Mario neer in Nederland. In Driebergen, om precies te zijn. Hij woont nog steeds in Driebergen, maar sinds 2002 heeft hij een pizzeria in Leersum. Het koken heeft hij, hoe kan het ook anders, van zijn moeder geleerd. ,,Ik hou van koken, dat komt door mij moeder. Ik ben een echt horecamens. Ik werk al 20 jaar in deze branche. Eerst heb ik een restaurant gehad in Driebergen. Nu heb ik alleen een afhaal- en bezorgservice. Pasta’s en pizza’s zijn natuurlijk echte Italiaanse specialiteiten. Lekker en makkelijk.”

Foto Paul Nolens, BDUMario komt tegenwoordig zelden in het land van de roze sportkrant. ,,Als ik daar ben, mis ik mijn moeder te veel. Mijn ouders leven allebei niet meer en dat gemis voel ik extra als ik in ‘hun’ land ben. Bovendien vind ik het heerlijk leven in Nederland. Ik heb ook in Frankrijk en Duitsland gewoond maar hier is het veel beter. Het is het beste land van Europa. Niet alleen de ‘business’ is hier beter maar ook de mensen zijn fijn. Natuurlijk was het in het begin wennen aan het weer hier, maar ik voel me helemaal thuis in Nederland samen met mijn vrouw en drie kinderen.”

Dat de wielerronde van Italië op bezoek komt in Nederland maakt speciale gevoelens los bij de halve Italiaan. ,,Ik wist een paar maanden geleden nog helemaal niet dat de Giro zou komen. Tot iemand zei: ‘Ben je er al klaar voor?’ Ik wist niet wat hij bedoelde maar toen werd mij verteld dat de Giro d’Italia komt. Heel bijzonder.”

Mario vindt 9 mei niet alleen bijzonder omdat het Giro-peloton voorbij komt razen. ,,Het wordt dubbel feest. Het is die zondag ook moederdag. Dat is voor mij extra speciaal omdat mijn moeder Italiaanse is. Die dag willen we wat extra’s doen voor ‘la mama’. De pizzeria zal op de zondag van de Giro eerder open gaan. Ik wil een grote Italiaanse vlag ophangen. We maken er een mooie dag van. Op 9 mei kleurt de Heuvelrug groen, wit, rood en natuurlijk roze.” (Veenendaalsekrant.nl)

Lees ook:Italiaanse immigrant: ‘Wij moesten ons aanpassen aan de Limburgers, niet andersom’
Lees ook:Italiaanse politie vindt Duitse ouders
Lees ook:Duitse kinderen achtergelaten in Italiaanse pizzeria
Lees ook:Buitenterras voor Ristorante Da Marcello
Lees ook:Een culinaire Giro d’Italia op de Utrechtse Heuvelrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.