Vandaag Ronde van Italië van start in Venetië

Ivan Basso (31) en niemand anders wint de 92ste Ronde van Italië. Dat is althans de mening van het peloton.

Opvallend voor iemand die twee jaar langs de kant stond wegens een dopingstraf. “Het zou een droom zijn die uitkomt”, vertelt de Italiaan. “Een tweede Girozege zou fantastisch zijn. Maar ik wil veel meer bereiken dan een tweede zege. De mensen moeten na afloop van de Giro overtuigd zijn dat het zonder doping kan.”

“Ik hoef niet te winnen”

“Ik wil aantonen dat ik ook kan slagen in het tweede deel van mijn carrière. En daarvoor hoef ik niet de Giro te winnen. Een slechte dag, pech, ziekte… Het zou een eindzege in het gedrang brengen. Maar ik zou ondanks alles toch kunnen aantonen dat ik opnieuw renner ben.” Eindwinst in de Ronde van Trentino zorgde voor morele rust. “De conditie is goed, mijn voorbereiding kon absoluut niet beter. De Giro moet het absolute hoogtepunt worden van dit seizoen.”

Petacchi-Cavendish

Er worden de komende drie weken niet veel massasprints verwacht. Van de echte topsprinters zijn daarom enkel Alessandro Petacchi en Mark Cavendish naar Italië afgezakt. Petacchi moest vorig jaar geschorst toekijken. “En de Giro volgen vanuit je zetel, dat is niks voor mij. Ik wil de komende drie weken gewoon zoveel mogelijk etappes winnen.” Dat wil ook Mark Cavendish. “Trieste, Milaan en Firenze, dat zijn de aankomsten die ik heb aangeduid.”

Gilbert

Philippe Gilbert rijdt zijn derde Giro. “Ik hou wel van die Italiaanse sfeer”, grijnst Gilbert die in het verleden nooit verder kwam dan een vijfde plaats in een etappe. “Deze keer heb ik rit drie en vier aangeduid, maar ik merk dat er dit jaar heel wat etappes geschikt zijn voor renners van mijn type. Ik ga deze etappes aanpakken zoals ik de klassiekers heb aangepakt.” De Giro dient als voorbereiding voor het BK. De Tour is niet gepland. “Maar Cadel Evans zou me graag in de ploeg willen”, laat Gilbert alweer een ballonetje op.

Bron: Hbvl.be, 9 mei 2009

Lees ook:Cavendish niet in Ronde van Italië
Lees ook:Zonder voorbereiding wint Contador de giro
Lees ook:Dopingonderzoek tegen Petacchi
Lees ook:Mara Abbott wint Giro Donne
Lees ook:Astana rijdt toch de Giro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.