Onderzoek naar ‘gekochte’ Italiaanse parlementsleden

Het parket van Rome heeft een onderzoek geopend naar vermoedelijke pogingen van de rechtse meerderheid van Silvio Berlusconi om parlementsleden van de oppositie te kopen. Komende dinsdag is er een vertrouwensstemming.

Het onderzoek komt er na een klacht van Antonio Di Pietro, voormalig magistraat en leider van oppositieparij IDV (Italië van de Waarden) en de meest uitgesproken tegenstander van Berlusconi, nadat twee parlementsleden zijn partij verlieten. De een zei openlijk dat hij voor de regering zou stemmen, de andere zei dat hij nog niet had beslist.

Het is niet nieuw dat een verkozene wordt omgekocht als het overleven van de regering op het spel staat, zoals dat het geval is op 14 december, schrijft de Italiaanse pers. Niet zelden worden er dan ministerpostjes beloofd of lucratieve consultancycontracten. Volgens recent onderzoek van de linkse krant Repubblica, is het tarief voor die consultancycontracten goed voor bijna het jaarloon van een parlementair. En dat jaarloon is het hoogste van Europa, meer dan 120.000 euro bruto.

“Ik voelde het als mijn taak om het parket te informeren over deze zeer ernstige feiten die zich voordoen in het parlement”, zei Di Pietro aan het nieuwsagentschap Ansa. “Ik laat het aan de procureur over om vast te stellen of het om een politiek schandaal gaat of een strafrechtelijk delict.” De voormalige populaire rechter van de operatie Schone Handen, die in de jaren negentig de oude politieke klasse heeft dooreengeschud, zegt dat hij aan de rechtbank veel documenten en bewijzen heeft geleverd.

Bron: HLN

Lees ook:40% Italianen koopt geen kleding gemaakt in China
Lees ook:Stemmen met vingerafdruk
Lees ook:Onderzoek naar belastinggegevens online
Lees ook:Feitjes over het kabinet Berlusconi
Lees ook:Kamervoorzitter in actie tegen ‘pianisten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.