Italiaanse regering in gevaar

fini e berlusconi

De breuk binnen de Italiaanse regeringspartij Volk van de Vrijheid heeft tot een instabiele politieke situatie geleid. Aanhangers van Gianfranco Fini, tot voor kort de kroonprins van premier Silvio Berlusconi, hebben een nieuwe politieke groep in het parlement opgericht die de meerderheid van Berlusconi’s regeringscoalitie serieus kan bedreigen.

Over de manier waarop hij donderdag door Berlusconi uit de partij is gezet, zei Fini gistermiddag op een persconferentie: „In twee uur en zonder dat ik de kans kreeg om mijn kant van de zaak te belichten, ben ik uit de partij gezet die ik mede heb opgericht.” Hij beklemtoonde alleen nog wetsvoorstellen te steunen „die niet tegen het algemeen belang ingaan”.

Volk van de Vrijheid ontstond twee jaar geleden uit een fusie tussen Fini’s Alleanza Nazionale en Berlusconi’s Forza Italia. De laatste maanden verweet Fini Berlusconi dictatoriaal optreden. Hij verzette zich tegen het wetsvoorstel dat het afluisteren van verdachten bemoeilijkt. Ook eiste hij het opstappen van partijleden die verwikkeld zijn in corruptieaffaires.

Volgens Fini getuigt Berlusconi’s handelswijze van „onliberaal” gedrag en „gebrek aan institutionele waardigheid”. Fini weigert gehoor te geven aan de oproep van Berlusconi om terug te treden als Kamervoorzitter. Daar gaat de premier volgens hem niet over.

De nieuwe parlementaire groep van Fini heet Toekomst en Vrijheid. In de Kamer zou de groep op 33 en in de Senaat op 10 leden kunnen rekenen; genoeg om het Berlusconi bij elke stemming moeilijk te maken. „Het wordt navigeren op het zicht”, zei Berlusconi’s coalitiepartner en minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni van de Lega Nord gisteren, die stelt dat de coalitie de restende drie jaar wil volmaken. Berlusconi zei gisteravond dat zijn regering over voldoende steun beschikt om door te regeren. „Dankzij deze moeilijke maar noodzakelijke beslissing bevinden we ons nu in de positie dat we sereen en helder kunnen doorregeren.”

Volgens oppositieleider Pier Luigi Bersani van de centrum-linkse Democratische Partij is de regering in crisis. „Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe lang de kunstmatige ademhaling nog kan voortduren, maar de regering bestaat niet meer.”

Journalist Giuliano Ferrara, een vertrouweling en tekstschrijver van de premier, voorspelde gisteren in de Corriere della Sera dat Berlusconi „een forse prijs” zal betalen voor zijn dure fout. „Het is geen mooi beeld, een politiek leider die een persoon wegjaagt, omdat die zegt een andere mening te hebben dan de leider.”

Bron: NRC

Lees ook:Berlusconi leider nieuwe Italiaanse partij
Lees ook:Berlusconi maandag ontslagen
Lees ook:Berlusconi verwelkomt post-fascisten
Lees ook:Vier leden van regering-Berlusconi dienen ontslag in
Lees ook:Partij Berlusconi ontbreekt op kieslijst Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.