Opnieuw rel rond persvrijheid in Italië

berlusconi20vespaIn Italië is opnieuw veel commotie ontstaan over de persvrijheid bij de openbare omroep RAI, en opnieuw draait de rel rond berichtgeving over premier Silvio Berlusconi.

Het journaal ‘TG1′ van RAIUNO had in februari gemeld dat de Britse advocaat Mills was “vrijgesproken” voor de aanname van steekpenningen van Berlusconi. In werkelijkheid hadden de rechters de zaak slechts verjaard verklaard.

Misleidende berichtgeving

Op de redactie van ‘TG1′ ontstond daarop veel discussie over de misleidende berichtgeving, die suggereerde dat de rechters hadden gezegd dat de ten laste gelegde feiten niet klopten. Onder druk van hoofdredacteur Augusto Minzolini tekenden daarop 95 van de 162 redacteuren een steunbetuiging voor de hoofdredactie. Minzolini heeft nu drie presentatoren vervangen, volgens de populaire presentatrice Maria Luisa Busi omdat die de hoofdredactie niet steunden. Busi kreeg daarop een vermaning van Minzolini.

Twee bestuursleden van de RAI repten al openlijk over ‘stalinistische’ toestanden. Busi, die al meer dan twintig jaar bij de RAI werkt, zegt in de krant Corriere della Sera dat eerdere rechtse hoofdredacteuren die zij heeft meegemaakt, nooit zo ver zijn gegaan.

Berlusconi

De persvrijheid in Italië heeft sterk te lijden gehad onder de komst van Berlusconi als premier. De mediamagnaat bezit niet alleen de meestbekeken commerciële zenders, maar beïnvloedt ook de publieke omroep. Volgens Freedom House, een organisatie die jaarlijks de persvrijheid wereldwijd beoordeelt, is Italië momenteel het enige land in West-Europa dat geen vrije pers kent. De media zijn er slechts ‘gedeeltelijk vrij’.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend tegen Berlusconi wegens machtsmisbruik vanwege zijn beïnvloeding van de media. Berlusconi op zijn beurt noemt magistraten geregeld communisten’ of ‘zieken’. (HLN)

Lees ook:Italianen zijn Berlusconi zat
Lees ook:Berlusconi roofdier van de persvrijheid
Lees ook:Rai onder vuur door callgirl
Lees ook:Berlusconi reageert woedend op uitspraak Hof
Lees ook:Vrijdag: Dag van Informatiestilte in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.