Berlusconi had deal met maffia volgens getuige

Massimo CianciminoPremier Silvio Berlusconi is opnieuw in verband gebracht met de maffia.

Zijn eerste partij Forza Italia was “het product van onderhandelingen tussen staat en maffia”, zei Massimo Ciancimino gisteren voor de rechtbank van Palermo in het proces waarin de bescherming van maffiosi door hoge politiefunctionarissen centraal stond.

Ciancimino is de zoon van de voormalige maffiose burgemeester van Palermo, Vito Ciancimino, die tientallen miljoenen verdiende door zaken te regelen met de grote maffiabaas Bernardo Provenzano. Gisteren overhandigde Ciancimino junior een brief uit 1994 van zijn overleden vader aan de rechter.

Ciancimino zegt dat de brief was gericht aan Marcello Dell’Utri, medeoprichter van Forza Italia. Silvio Berlusconi zou er een afschrift van hebben moeten krijgen. Massimo’s vader zou het schrijven hebben opgesteld samen met Provenzano. In de brief dreigt vader Ciancimino zijn „stilzwijgen dat al jaren duurt te doorbreken”. Volgens zoon Massimo betreft dit het stilzwijgen over het ontstaan van Forza Italia.

Ciancimino junior heeft ook al documenten aan justitie overgedragen, waaruit zou blijken dat de maffia miljoenen heeft geïnvesteerd in het bouwproject dat leidde tot Berlusconi’s definitieve doorbraak in de Italiaanse zakenwereld, de aanleg van de woonwijk Milano 2. Twee maanden geleden verklaarde de maffiaspijtoptant Gaspare Spatuzza in een ander proces dat Silvio Berlusconi betrokken was bij de aanslagen die Italië in 1992 teisterden. De mogelijke deal tussen Berlusconi en de maffia zou uiteindelijk tot het einde van die aanslagen hebben geleid, zo suggereert Massimo Ciancimino.

De Italiaanse premier heeft nog niet officieel gereageerd op de aantijgingen. De krant la Repubblica tekent uit de monden van Berlusconi’s medewerkers op dat de Italiaanse premier zou hebben gezegd dat „deze onzin van Ciancimino zo verre bezijden de waarheid is dat ze als een boemerang zal werken”. De rechters in Palermo moeten nu vaststellen in hoeverre de verklaringen van Ciancimino betrouwbaar zijn.

Bron: NRC

Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe Italiaanse regering
Lees ook:Italiaanse immigrant noemt zoon Silvio Berlusconi
Lees ook:Berlusconi verdacht van belastingontduiking
Lees ook:Aanslag bezorgde Berlusconi blijvende schade
Lees ook:Godfather ontkent link naar relatie Berlusconi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.