Paarse anti-Berlusconi-betogingen in Italië

Foto HLN

In verschillende Italiaanse steden trotseerden enkele honderden mensen de kou om te betogen tegen de regering van Silvio Berlusconi.

De regering van Berlusconi wordt ervan beschuldigd een aanslag te plegen op de grondwet. Alleen al in Rome waren er 250 betogers. De betogers, die zichzelf “de paarse beweging” noemen, eisten het ontslag van de premier. Een groep bloggers had opgeroepen tot de betogingen. De naam “paarse beweging” werd gekozen omdat paars de enige kleur is die in Italië geen politiek tintje heeft. Zo wil de groepering haar onafhankelijkheid tonen.

Bijna 900 betogers

Volgens agentschap Ansa betoogden er in Genua ongeveer 200 mensen en ongeveer 400 in Milaan, het economische hart van het land. De paarse beweging had in de loop van de week opgeroepen tot deze manifestaties om de grondwet te verdedigen.

“We vragen alle politieke krachten om deze aanval op de grondwet en de democratie te stoppen”, zei Fausto Renzi, nationaal coördinator van de paarse beweging in Milaan. Hij klaagde de herhaaldelijke aanvallen aan op de magistratuur waaraan de rechtse meerderheid die aan de macht is zich volgens de betogers bezondigt.

De paarse beweging organiseerde op 5 december met succes zijn eerste nationale betoging, de ‘No Berlusconi Day’. Toen kwamen er ongeveer 500.000 actievoerders opdagen in Rome. (HLN)

Lees ook:Berlusconi uitgejouwd door Sicilianen
Lees ook:700 bussen voor No Berlusconi Day
Lees ook:Berlusconi wil Italië in 2013 maffiavrij hebben
Lees ook:Berlusconi roept op tot samenwerking
Lees ook:Italië wil YouTube censureren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.