Veel Italianen in Nederland konden niet stemmen

Tal van Italianen die zaterdag in het consulaat-generaal van Italië in Amsterdam hun stem wilden uitbrengen voor het Europees Parlement, werd dat belet.

Medewerkers van het stembureau beweerden ten onrechte dat zij ervoor zouden hebben gekozen hun stem uit te brengen op Nederlandse partijen. EU-burgers die in een ander EU-land wonen, mogen kiezen of zij in hun land van herkomst hun stem uitbrengen of in het land waar zij wonen. Twee keer stemmen is verboden en strafbaar.

In Nederland wonen 25.000 stemgerechtigde Italianen. Op het consulaat-generaal in Amsterdam wordt een lange lijst gehanteerd van duizenden Italianen die voor de ‘Nederlandse optie’ zouden hebben gekozen. De spanningen liepen hoog op toen veel Italianen ter plaatse ontdekten dat zij ten onrechte niet mochten stemmen.

Giorgio Mauro, de Nederlandse vertegenwoordiger van de Algemene Raad van de Italianen in het Buitenland, suggereert een complot van de centrumrechtse regering-Berlusconi. Hij wijst erop dat de Italianen in Nederland de afgelopen jaren in overgrote meerderheid op centrumlinks hebben gestemd.

Bron: De Telegraaf, 7 juni 2009

Lees ook:Maffia ingeschakeld voor meer stemmen?
Lees ook:Vakantiegangsters vinden Italianen het mooist
Lees ook:Verkiezingen: lagere opkomst dan in 2006
Lees ook:Veltroni feliciteert Berlusconi
Lees ook:Nieuw boek Ammaniti eerst uitgebracht in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.