Ruzie over het stembiljet

gallery.panorama.it)Dat kan nog een lekkere verkiezingsweek worden. Minder dan zes dagen voor de verkiezingen wordt er nu geruzied over het stembiljet. Kandidaat-premier Silvio Berlusconi en zijn rechtse rakker Umberto Bossi eisen dat de stembiljetten worden herdrukt. Deze zouden verwarrend zijn, en dat is natuurlijk allemaal de schuld van de linkse partijen.

Want wat is er aan de hand: op de biljetten staan de symbolen van de verschillende partijen. Om aan te geven dat de Partij van de Vrijheid van Berlusconi met Bossi's Lega Nord en het kleine partijtje Italië van de Waarden is verbonden, staan de symbolen van deze partijen aan elkaar vast. De kiezer zou daardoor in de verleiding kunnen komen om met één streepje alle symbolen aan te kruisen, en dan is zijn stem ongeldig.

Berlusconi sprak al meteen over mogelijk stembedrog van links. En Bossi maakte het nog bonter door te dreigen om met geweren in de hand naar Rome te marcheren om 'het tuig' te stoppen. Tot ontzetting van de andere kandidaat-premier Walter Veltroni, die zich afvroeg waar het toch heen gaat met Italië.

Minister Giuliano Amato van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de kritiek van Berlusconi onzin was. Het stembiljet is vervaardigd volgens de richtlijnen van de kieswet van de toenmalige regering van Berlusconi. Bovendien heeft de Democratische Partij van Veltroni met hetzelfde 'probleem' te maken. Ook deze partij is verbonden met andere partijen, waardoor ook hun symbolen dicht bij elkaar staan. Maar deze partijen schatten blijkbaar de Italianen intelligenter in, en denken niet dat het stembiljet voor verwarring zal zorgen.

Lees ook:Berlusconi staat voor in de peilingen
Lees ook:Italianen naar de stembus
Lees ook:Vier ministers voor Lega Nord
Lees ook:Berlusconi wint ruim dankzij Lega Nord
Lees ook:Franceschini nieuwe oppositieleider Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.