De Italiaanse droom van zangeres Malika Ayane

Italië viel al voor Malika Ayane en de zangeres/celliste wil nu met haar vederlichte pop de wereld veroveren. Haar debuutplaat valt bij ons in de smaak, maar niet over de gehele lijn.

De 26-jarige Malika Ayane werd geboren in Milaan uit een Marokkaanse vader en een Italiaanse moeder. Toen ze opgroeide schuimde ze een resem muziekscholen af en leerde ze zingen en cello spelen. Ayane is géén singer-songwriter. Ze liet zich voor haar debuut omringen door liedjesschrijvers en producers en pende zelf maar twee – niet erg indrukwekkende – nummers neer. Op zich geen probleem, want daar tegenover staan haar gloedvolle stem en cellospel die vrijwel elk nummer verrijken.

Porselein

Wie twijfelt begint best bij Sospesa, een dromerig porseleinen beeldje waar de levensvreugde vanaf druipt en gewoon buitenaards mooi klinkt. Veruit de climax van het hele album. Later op het album komt ditzelfde nummer nog eens voorbij in een overbodige Engelstalige versie.

Feeling Better is het soort nummer dat je eenmaal moet horen op maandagmorgen om de rest van de week fluitend door te komen. Deze single zouden populaire radiozenders maar wat graag op hun playlist zien staan. In Moon en Time Thief wordt er dan weer uiterst voorzichtig een elektronische saus over Ayanes stem gegoten en dat levert bescheiden avontuurtjes op waarvan we er graag meer hadden gehoord.

Het royaal van strijkers voorziene Someday is een ander hoogtepunt, dat we ook aan Adele hadden kunnen toeschrijven. In nummers als Briciole en True Life valt er eerder een link te ontdekken naar de zomerse feelgood pop van Corinne Bailey Rae.

Onnodig

Soms slaat Ayane de bal mis. Contro Vento en Blue Bird zijn nietszeggend en easy listening, Perfetta lijkt een melig afdankertje van Laura Pausini, en in de bonustrack, de compleet onnodige Judy Garland-cover Over the Rainbow, overschrijdt ze de grens van het zeemzoete compleet.

Malika Ayaneis het soort zangeres dat eerder ijzersterk songmateriaal dan creatieve foefjes nodig heeft om te schitteren, en op haar debuutplaat is er daar genoeg van te vinden. Alles bij elkaar opgeteld is dit een behoorlijke verzameling van zachte popmuziek die klinkt als een wolk waar de zonnestralen doorheen schijnen.

CJP

Lees ook:Eros Ramazzotti krijgt vleugels
Lees ook:Prachtige songs Italiaanse zanger Nek
Lees ook:Giorgia’s mierzoete muziek
Lees ook:Zucchero komt naar Nederland
Lees ook:Italiaan wint ‘X Factor’ met liedje van Belg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.