Kleuters leren Italiaans

Kleuters“Als de kleuters me tegenkomen, spreken ze me aan in het Italiaans”, zegt juffrouw Stefania Liotta te midden van haar kleuters. “Italiaans is mooie taal”.

In basisschool Scharrel in het Kempense Minderhout krijgen de kleuters van het laatste jaar lessen Italiaans. “Denken in een vreemde taal stimuleert hun hersenen en bevordert de ontwikkeling van hun moedertaal”, luidt de redenering. “Uno, duo, tre, quattro…”, op de zolder van basisschool Scharrel in Minderhout leren de kleuters van de derde klas tot tien tellen in het Italiaans.

Juf Stefania Liotta kwam speciaal uit Italië over om hen enkele uren per week vertrouwd te maken met de taal van Dante. “Ik spreek alleen Italiaans, ik ken geen woord Nederlands. Stap voor stap leren de kleuters te begrijpen wat ik zeg. Als ze mij tegenkomen in het dorp of in de gangen op school, spreken ze mij al aan in het Italiaans. Ze steken er duidelijk iets van op”.

Minder schrik voor vreemde taal

Het doel van de school is niet zozeer om de kleuters een nieuwe taal te leren, maar om hen vertrouwd te maken met een vreemde taal. Volgens Steven Gillis, professor in de taalkunde, is meertaligheid goed voor kinderen. Of de lessen zullen blijven hangen, hangt af van de herhaling. Krijgen ze nog Italiaans op de lagere school? “Vergelijk het met voetballen. Als je een tijd goed en veel gevoetbald hebt, verdwijnt het balgevoel nooit”, aldus professor Gillis.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook:Cursus Italiaans als voornemen Nieuwjaar
Lees ook:Talenwonders dwars door Italië
Lees ook:Moeiteloos Italiaans leren in huiselijke sfeer
Lees ook:‘Engelse stadions beter dan Italiaanse’
Lees ook:Italiaans koken: jong geleerd oud gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.