Wat zeg je in de gelateria?

Gelato

Het is hoog zomer in Italië. Daarom is het uitermate belangrijk dat we weten wat we moeten zeggen in een gelateria. Hoe bemachtig je jouw favoriete smaak?

Wanneer je de woorden “gelato artigianale” ziet, weet je dat je het traditionele Italiaanse ijs krijgt. Geweldig! Maar vervolgens raak je overbelast van alle kleuren aan smaken. Vaak zijn ze wel gelabeld en weet je ongeveer wel wat wat is, maar hier volgt toch een lijst:

Arancia – sinaasappel
Sanguinello – bloedsinaasappel
Fragola – aardbei
Lampone – framboos
Limone – citroen
Mandarino – mandarijn
Melone – meloen
Amarena – zwarte kers
Albicocca – abrikoos
Frutti di bosco – bosvruchten
Mela verde – groene appel
Pesca – perzik
Pompelmo – grapefruit
Gelsomino – jasmijn
Gelsi – moerbei
Pistacchio – pistache (cc = k)
Nocciola – hazelnoot
Cannella – kaneel
Caffè – koffie
Torrone – nougat
Fior di latte – letterlijk “bloem van melk”, romige smaak
Cioccolato – chocolade
Stracciatella – fior di latte met stukjes chocolade
Bacio – “kus”, genaamd naar de beroemde “baci” chocolade
Zuppa inglese – “trifle”

Onthoud wel dat dit een nooit complete lijst is, aangezien Italiaanse ijsmakers altijd bezig zijn nieuwe smaken uit te vinden. Ken jij nog een smaak die er niet bij staat? Laat het weten!

Lees ook:Caffè con latte á la Obama
Lees ook:Hoe bestel je koffie in Italië?
Lees ook:La colazione: koffie met een sigaret
Lees ook:Het ijsseizoen is weer geopend
Lees ook:De goddelijke smaak van funghi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.