Zelf Italiaanse citroenlikeur maken

limoncelloEen dorstlessend drankje in deze warme dagen gaat er wel in. De authentieke citroenlikeur Limoncello uit Italië is niet zo mierzoet en daarom uitermate geschikt. En je kunt het ook nog eens zelf maken!

Dit recept geeft je de ruimte om er zelf, al naar gelang je smaak, suiker aan toe te voegen. Het komt van oorsprong uit Sicilië, maar is tot aan Rome populair. Hoewel tegenwoordig vaak simpelweg alcohol wordt toegevoegd aan citroenextract, leert dit recept ons hoe het werkelijk gemaakt hoort te worden.

Ingrediënten:

Genoeg voor 1 wijnfles (0,7 liter):
2 grote citroenen met dikke schil
1/2 liter pure graan alcohol of wodka
250 à 500 gram suiker naar smaak
1/2 liter water
5 druppels citroensap
een Keulse pot of iets dergelijks

Was de citroenen, eerst in lauw, daarna in koud water en droog ze goed af. Wikkel ze in een stuk kaasdoek en bindt het pakketje aan beide einden dicht met een touw. Laat genoeg touw over om het om de rand van de Keulse pot vast te kunnen binden.

Giet de alcohol in de pot en hang het pakje met de citroenen boven de alcohol zonder deze aan te raken. Bindt de touwuiteinden om de rand van de pot vast, zodanig dat het kaasdoek goed op z’n plaats blijft zitten en de citroenen niet in de alcohol kunnen vallen. Doe een goed sluitende deksel op de pot. Laat 2 maanden staan, liefst op een koele plaats zoals een kelder.

Als de twee maanden voorbij zijn, ga je de suiker en het citroensap toevoegen. Los de suiker op in het water, voeg het citroensap toe en verwarm langzaam in een kleine steelpan tot het mengsel stroperig wordt.

Kook op een laag vuur voor ongeveer 45 minuten. Giet het mengsel daarna in een glazen of aardewerken kom en laat zeker een uur afkoelen Maak de pot met de citroenen open, gooi de citroenen weg en giet de alcohol en de suikerstroop samen in een schone fles.

Schudt de fles meerdere malen stevig en laat daarna ongeveer 2 uur bezinken. Hierna giet je de likeur door een koffiefilter in een nieuwe schone fles. Sluit de fles af met een kurk en laat nog een dag of 5 rusten.

Cin cin!

Bron: Dolcevia.com

Lees ook:Dolci – Gelato al pistacchio
Lees ook:Sperziebonen anders: met topping
Lees ook:Plat brood met rozemarijn
Lees ook:Snel Italiaans dessert: koffie-amaretti-ijs
Lees ook:Lekker in de winter: Malfatti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.