Waarom je pasta water niet mag weggooien

acqua della pastaEen Italiaanse huisvrouw zal nooit de gekookte pasta afspoelen. Ook in een restaurant zul je altijd een grote pan kokend water op het fornuis zien staan waar naar gelang de orders de pasta ingekookt wordt.

“Als de pasta gaar is wordt hij met een speciale schep uit het water geschept. Sterker nog, het kookwater wordt gebruikt voor het aanlengen van de saus als deze te droog of te vettig is. De pasta gaat dan meteen in de pan met de saus en wordt samen nog even opgewarmd. Hierdoor kan de pasta deze saus eventjes kan absorberen met wat kookwater.”

Een Italiaanse huisvrouw zal dan ook nooit haar pasta water weggooien, maar tot het laatst bewaren. Wel kun je de pasta afgieten, maar hou dan een kommetje kookwater over om late bij je pasta met saus te kunnen doen.

Dit schreef Tanja van der Wyck vanuit Italië aan De Telegraaf.

Lees ook:Snel Italiaans: tagliatelle met kaas en zwarte peper
Lees ook:Pasta uit Molise
Lees ook:Pastarucolade met abrikoos met geitenkaas
Lees ook:Pesto alle genovese
Lees ook:Zelf pasta maken met voordelige pastamachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.