Pesto Genovese kan véél beter

Pesto Genovese

Het potje groene pesto uit de supermarkt kent bijna iedereen wel. Tot vijftien jaar geleden was het er nog niet, maar toen opeens stortte het Italiaanse succesnummer neer op Hollandse bodem. En het smaakt ook prima. Maar prima is niet genoeg, wanneer pesto ook geweldig zou kunnen smaken. Felix Wilbrink, culinair journalist bij De Telegraaf, doet zijn wereldrecept van pesto van basilicum, kaas, noten en knoflook uit de doeken.

Volgens Wilbrink is de enige echte de pesto met basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Dit alles dient met een marmeren vijzel met een houten stamper fijn gewreven te worden tot een dikke smeuïge structuur. Om de oorsprong van deze echte pesto nader te onderzoeken, reisde de culinair journalist af naar Italië waar hij velden en velden vol basilicum aantrof. Te lui om een potje te kopen is hij absoluut niet!

Vorig jaar kon Wilbrink zijn eigen enorme basilicumplant op zijn balkon bewonderen. Deze was wel een meter hoog en gaf een overweldigende geur af als je er langs liep. Maar dit jaar mocht het niet zo zijn en dus kwam de uitnodiging van het Italiaanse bedrijf Sacla als geroepen. Velden en velden vol basilicum, zoveel dat hij er bijna duizelig van werd.

“Waanzinnig lekker!” noemt hij het. Neem een flinke handvol basilicumblaadjes, een klein handje pijnboompitten, twee tenen knoflook en wat zout en peper, rasp net zoveel kaas als je pijnboompitten hebt en doe er een scheutje olijfolie bij. Dat gaat allemaal in een vijzel, waarmee de pesto het beste tot harmonie komt.

Een gemakzuchtige foodprocessor mag absoluut niet worden gebruikt in dit geval! De scherpe messen en de hoge draaisnelheid malen namelijk de hele structuur kapot, de cellen breken open en smaakstoffen gaan ten onder.

De pesto die je in potjes koopt daarentegen is gepasteuriseerd, dat betekent dat er onherroepelijk iets van de smaak afgaat. En de pesto iets bitterder smaakt. Pesto die je zelf maakt moet je ook nooit koken, basilicum wordt dan erg bitter en verliest de heerlijke geur. Warm maken is meer dan voldoende.

Probeer het maar eens! Zelf maken, kleine moeite en verrukkelijk!

Bron: Telegraaf Reiskrant

Lees ook:Pesto alle genovese
Lees ook:Italiaanse ‘paaseieren’ met pesto
Lees ook:Italië’s ijs universiteit succes tijdens recessie
Lees ook:Italië ontdekt mozzarella-fraude
Lees ook:Nieuwe Mediterrane salade in beker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.