Napolitaanse pizza margherita viert 120ste verjaardag

Vandaag vierde Napels het 120-jarig bestaan van de pizza margherita.

In juni 1889 werd de eerste pizza margherita in Napels samengesteld, in de kleuren van de Italiaanse vlag. Volgens de legende had koningin Margaretha van Savoye in 1889 aan de beroemdste pizzaiolo van Napels gevraagd om de honger van het volk te stillen. Voor de gelegenheid stelde de kok een pizza samen in de kleuren van Italië: groen (basilicum), wit (mozzarella) en rood (tomaat).

Vandaag doorkruisten een honderdtal figuranten de stad, uitgedost in kostuums uit die periode, terwijl een valse koningin in een koets door Napels werd gereden. Om haar lange, witte handschoenen niet vuil te maken, nam de koningin vervolgens een hapje van de aangeboden pizza, zonder haar handen te gebruiken. De pizza werd uiteindelijk ook naar haar genoemd.

De beroemde pizzeria Brandi, waar Raffaele Esposito Brandi zijn allereerste pizza margherita uitvond, is een verplichte Napolitaanse stopplaats voor de toeristen. Het restaurant wordt ook bezocht door de elite van de politieke wereld en van het Italiaanse theater. Een “echte” pizza margherita bestaat uit durumtarwebloem, verse gist en zeezout. Daarbovenop horen olijfolie, San Marzanotomaten en mozzarella gemaakt van buffelmelk.

Bron: Het Laatste Nieuws, 11 juni 2009

Lees ook:Napels op de Veluwe
Lees ook:Mozzarella met rode stippen ontdekt
Lees ook:Napels: levendige stad met groots verleden
Lees ook:De perfecte Napolitaanse pizza
Lees ook:Verse pizza uit een machine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.