La colazione: koffie met een sigaret

Er wordt wel gezegd dat het Italiaanse ontbijt uit niet veel meer bestaat dan koffie met een sigaret. Als Italianen al iets eten ’s ochtends is dat de croissant (cornetto) of brioche. Veel tijd wordt hier niet voor genomen. Ze vliegen de lokale bakker of een bar in.

De espresso die Italianen ’s ochtends drinken noemen ze caffè en is zo sterk dat je er zelfs een dode mee tot leven kunt wekken. Varianten hierop zijn de caffè lungo, meer water per hoeveelheid koffie, en de doppio, een dubbele espresso. De caffè macchiato is een espresso met een klein toefje opgeschuimde melk en een caffè latte is met meer melk dan een espresso.

Drinkt de Italiaan een cappuccino dan gebeurt dit wel voor 11.00 uur. Het is een ongeschreven regel dat deze daarna niet meer gedronken mag worden. Dat doet me herinneren aan de fronsende ober in Milaan. “Un cappuccíno?” vroeg hij tot twee keer toe. Later kwam ik erachter dat het gelukkig niet aan mijn Italiaans lag.

Een croissant of brioche is altijd zoetig en al dan niet gevuld. Geliefde vullingen zijn abrikozenjam, chocola en banketbakkersroom.

Bron: Vegatopia.com, Verrukkingen en drama’s in Rome van Alan Epstein, Jenny Theirlynck

Lees ook:Hoe bestel je koffie in Italië?
Lees ook:Caffè con latte á la Obama
Lees ook:Snel Italiaans dessert: koffie-amaretti-ijs
Lees ook:Italië viert Espressodag
Lees ook:Turijn’s beste koffiedrinkplekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.