Venetië geïrriteerd door toeristen ‘Eiland van de Dood’

Het enthousiasme van toeristen in Venetië doet het geduld van sommige inwoners verliezen. Ze zijn kwaad over de verstoringen op het zogenaamde ‘kerkhofeiland’ van de stad.

Best storend als je bij een bezoek aan het graf van een voor jou dierbaar persoon een groep toeristen tegenkomt. Dit overkomt de lokale bevolking van Venetië door het toenemende aantal bezoekers dat het Isola di San Michele bezoekt, beter bekend als het ‘Eiland van de Dood’.

Op het eiland liggen de graven van diverse bekende personen, ook staat er een prachtige kapel. Toeristen worden onder andere aangetrokken door de graven van de Amerikaanse modernistische poëet Ezra Pound, die in Venetië woonde, en de Russische componist Igor Stravinsky. Nu klagen de lokale bewoners over de commotie die wordt veroorzaakt door de gravenaanbidders.

Een lokaal raadslid, Sebastiano Bonzio van de Heropgerichte Communistische Partij, heeft een verzoek ingediend om de rust te laten wederkeren. Hij komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van de lokale bevolking. “Mensen die naar het kerkhof gaan om overledenen die hen aan het hart gaan te bezoeken, worden gestoord door grote groepen toeristen met een gids”, zei hij.

Bruno Padoan, hoofd van de Venetiaanse afdeling voor begrafenis diensten, gaf toe dat een groeiend aantal toeristen het eiland bezocht de laatste jaren. Hij zei dat dit mede een gevolg was van het feit dat de attractie ook in meer gidsen verscheen vergeleken met vroeger. Maar hij vond dat de mensen die het eiland bezochten wel geschoolde individuen waren, geïnteresseerd in kunst en cultuur.

Padoan zei verder dat, gezien de grootte van het eiland, de enige manier om de verstoringen te voorkomen was, de stop te zetten op het toeristische bezoek. “Het is simpelweg onmogelijk om een gebied van deze grootte in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat niemand een broodje nuttigt of even een moment rust houdt op een grafsteen.”

Het is een kwestie van afwachten of Venetië de doden volledig zal laten rusten of niet.

Bron: Life in Italy, 20 augustus 2009

Lees ook:Italianen kopen meeste souvenirs in eigen land
Lees ook:Goed plan: toegangsprijs voor Venetië!
Lees ook:Doe Venetië een plezier en blijf weg
Lees ook:Venetië de zomerdrukte voorbij
Lees ook:Nu te horen in Italië: kijk rechts, een lynx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.