Groene pracht in Torcello

Een tuin in Torcello

Zomaar een winterse tuin in Torcello, een rustig eiland in het noordelijke deel van de Laguna Veneta. Torcello staat bekend als voorloper van Venetië. Zo zie je maar, Italië is niet alleen mooi in de zomer. Kijk echter wel uit met gladheid door sneeuw en ijzel. Waarom er naartoe?

Parel

Torcello staat bekend om haar prachtige groencontrast met de stad. De kathedraal van Santa Maria Assunta is een ‘parel’ van Veneto-Byzantijnse kunst met magnifieke mozaïeken. Andere bezienswaardigheden zijn de Chiesa di Santa Fosca en het Museo di Torcello, dat gehuisvest is in twee 14e-eeuwse paleizen.

Santa Maria Assunta

Kathedraal van Santa Maria Assunta

Historie

Opgejaagd door de Longobarden, vluchtten in de 7e eeuw de bisschop en inwoners van Altino naar dit eiland. Langzaam aan ontwikkelde zich er een autonomie tegenover Byzantium. Het eiland sloot zich aan bij de confederatie van eilanden in de lagune.

Gedurende de 10e eeuw groeide de gemeenschap uit tot 10.000 inwoners. Torcello herbergde meer dan 10 kerken en diverse kloosters. Een handelsfactorij zorgde voor economische bloei. Het eiland werd het machtigste van de lagune en veel welvarender dan Venetië.

Maar na de 10e eeuw trad er verval in. De omgeving van Torcello veranderde in een moerassige omgeving. Er brak een malaria-epidemie uit en alle inwoners vluchtten naar Venetië en Murano. Het centrum liep leeg. Tegenwoordig wonen er nog zo’n zestig inwoners.

Er naartoe?

Vanuit Venetië is het eiland gemakkelijk te bezoeken met het openbaar vervoer. Een hotel in of nabij Torcello kun je onder ander boeken via Booking.com.

Bron: Venicedailyphoto.blogspot.com, NL.Wikipedia.org

Lees ook:Ponte San Donato di Murano
Lees ook:Torcello´s herinnering aan bedreiging
Lees ook:Venetianen zwemmen door hun stad
Lees ook:Nederlands bedrijf beschermt dam Venetië
Lees ook:Een waterige kerst in Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.