Tip: Teatro Olimpico te Vicenza

www.italianvisits.com)Met de Olympische Spelen heeft deze zaterdagmiddagtip niets te maken. Maar dat wil niet zeggen dat je dit oudst nog bestaande overdekte theater dit jaar niet hoeft te bezoeken. Juist wel. Want dit Teatro is ieder moment een bezoek waard. Het theater staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het ontwerp van de Teatro Olimpico is van Andrea Palladio, een beroemde Italiaanse architect uit de renaissance. Bekend van hem zijn onder meer de Villa Pisani, de San Giorgio Maggiore in Venetië en de Villa Rotonde. Hij werd niet voor niets in het Venetië van 1570 genomineerd door ‘Geniaalste burger van Venetië’. Zijn hoogtepunt bewaarde hij voor het laatst: het ontwerp van de Teatro Olimpico.

Dit theater ontwierp de architect in opdracht van de Accademia Olimpica van Vicenza. Vandaar de naam. Het Teatro zelf heeft  Palladio niet meer meegemaakt. Hij stierf in het jaar dat er aan het theater begonnen werd. Vijf jaar later was het theater af. Met dank aan Palladio’s leerling Vincenzo Scamozzi, die het ontwerp afmaakte.

Wat het theater zo uniek maakt, is niet zozeer dat dit het oudst nog bestaande overdekte theater is. Maar vooral omdat het theater zo mooi en overweldigend ontworpen is. Je waant je in een Romeins theater uit de oudheid, maar dan overdekt en in goede staat. Het toneel is naar Romeins model gemaakt, en is een lange smalle rechthoek. Achter het toneel staat een Oud-Romeinse aandoende decorwand.

Heel speciaal zijn de coulissen, ontworpen door Scamozzi. Hij zorgde voor vijf in perspectief uitgevoerde straatbeelden, waardoor hij voor veel diepte zorgt op het toneel. De straatbeelden zouden erg lijken op de straten van Vicenza van weleer.  Deze coulissen zijn speciaal gemaakt voor de eerste uitvoering in Teatro Olimpico. Dat was op 3 maart 1585. De voorstelling was
‘Oedipus Rex’  van Sophocles. Speciaal voor deze voorstelling werden van hout en stucwerk de coulissen gemaakt.

Het Teatro Olimpico is gewoon te bezoeken. In de zomermaanden vinden er bovendien operavoorstellingen en concerten plaats. Je waant je dan echt in de renaissance. Niet te missen!

Lees ook:Een indrukwekkend theater in Rome
Lees ook:Binnenkijken bij San Giorgio
Lees ook:Italië wil gondels als Werelderfgoed
Lees ook:Joop van den Ende maakt entree in Italië
Lees ook:Atomic-espressomachine terug van weggeweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.