Tip: Madonna del Ghisallo, kerkje voor wielerfans

www.hotelvolta.com)Het wielerseizoen is in volle gang. Over drie weken begint bovendien de Giro d'Italia. Een mooi moment om voor de zaterdagmiddagtip stil te staan bij het de Santuario della Madonna del Ghisallo, kortweg Madonna del Ghisallo.

Het kerkje Madonna del Ghisallo bestaat al sinds 1632. Maar pas vanaf 1949 is het populair geworden in Italië. Heel populair. In 1949 riep Paus Pius XII Madonna del Ghisallo uit tot beschermheilige van de wielrenners, daartoe aangezet door priester Ermelindo Viganò, een groot wielerfan.

Sindsdien is het kerkje een bedevaartsoord voor wielertoeristen uit heel Europa. Er zijn fietsen en tricots van winnaars te zien, er brandt een eeuwige vlam voor gestorven renners. De fiets van de in de Tour verongelukte renner Fabio Casartelli is aanwezig. Een grote rol speelt de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi. Voor de deur van de kerk staat onder meer een standbeeld van deze renner.

De Madonna del Ghisallo ligt op de 754 meter hoge heuvel Ghisallo, vlakbij het Comomeer, en tussen de plaatsjes Canzo en Regatola. De heuvel zou zijn naam weer te danken hebben aan graaf Ghisallo, die in de Middeleeuwen aangevallen werd door strijkrovers, maar gered werd door een verschijning van Maria. Sindsdien is Madonna del Ghisallo de patroonheilige van de reizigers. En vanaf 1949 dus de beschermheilige van wielrenners. De heuvel is opgenomen in de huidige route van de Ronde van Lombardije. Voor de wielrenners betekent de heuvel dat de laatste lastige 50 km van deze koers ingaan.

Lees ook:Nieuwe antidopingrazzia in Italië: Quick.Stepper betrokken?
Lees ook:Alleen voor kleding pronkt Madonna met Italiaanse achtergrond
Lees ook:Tip: Mooier dan de toren van Pisa: Santa Maria della Spina
Lees ook:Madonna schittert weer als huisvrouw voor D&G
Lees ook:Sant’Ambrogio van de rijke Milanezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.